≫ 

Narodna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 4 odsto, evo šta to znači za OBIČNOG GRAĐANINA SRBIJE!

IO je je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i njen mogući uticaj na kretanje inflacije i tokove kapitala ka zemljama u usponu

  • 0

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od četiri odsto. Kako je njeno snižavanje u februaru mesecu uticalo na veće zaduživanje građana u dinarima, odlukom da je zadrži na istom nivou, centralna banka se odlučila da nastavi da podrži uzimanje kredita u dinarima.

Donoseći odluku, IO je imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamate, kao i očekivano kretanje inflacije u narednom periodu, saopšteno je iz NBS.

Izvršni odbor ocenjuje da će na povratak medugodišnje inflacije u granice cilja u prvoj polovini naredne godine uticati, pre svega, postepen rast agregatne tražnje u Srbiji i inflacije u međunarodnom okruženju, kao i niska baza kod cena naftnih derivata, dok će je niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme usporavati.

MERA NBS DALA REZULTATE: Građani se sve češće odlučuju da DUGUJU U DINARIMA

Takođe, navedeno je, IO je je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i njen mogući uticaj na kretanje inflacije i tokove kapitala ka zemljama u usponu.

Ipak, kako piše, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi povećava otpornost domaće privrede na uticaje iz međunarodnog okruženja. Zahvaljujući tome, smanjena je i spoljna neravnoteža, a makroekonomski izgledi naše privrede znatno su bolji, što je, podseća NBS, potvrdio i MMF u okviru četvrte i pete revizije aranžmana.

ISKORISTITE SITUACIJU: Padaju kamate na kredite u dinarima! Iznenadićete se KOLIKO!

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. oktobra.

Uporedo je i Evropska centralna banka (ECB) zadržala rekordno niske kamatne stope, izjavio je danas portparol te institucije.

ECB je odlučila da, pre preduzimanja drastičnijih akcija, sačeka jasniju sliku o punim efekatima Bregzita, ocenjuje francuska agencija Frans pres.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA