≫ 

KAZNA ZA VANDALE SA GROBLJA: Rušiteljima spomenika u Novom Pazara po 16 i 14 meseci zatvora

Šemso Binjoš i Mehdija Džemić u pratnji policije na saslušanju zbog rušenja spomenika

  • 6

Tutinci Mehdija Džemić (64) i Šemso Binjoš (32), koji su na Bajram porušili 34 nišana (nadgrobna spomenika) na muslimanskom groblju "Gazilar" u Novom Pazaru, osuđeni su na 16, odnosno 14 meseci zatvora.

"DRAŠKOVI SINOVI OSKRNAVILI MUSLIMANSKO GROBLJE": Teške optužbe medija posle incidenta u Novom Pazaru

- Osnovni sud ih je proglasio krivim za izvršenje krivičnog dela povreda groba i oni će ostati u pritvoru do pravosnažnosti presude, na predlog Osnovnog javnog tužilaštva. Džemić i Binjoš tražili su da budu pušteni na slobodu do pravosnažnosti presude, ali im je zahtev odbijen - kaže Jovan Milanović, zamenik Osnovnog javnog tužioca.

On ističe i da osuđeni imaju pravo žalbe Višem sudu u Novom Pazaru.

Makismalna zaprećena kazna za ovo krivično delo je tri godine zatvora.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Džemić i Binjoš uhapšeni su nakon više od nedelju dana intenzivne potrage, tako što su nadzorne kamere sa kuća u blizini groblja snimile automobil u kojem su se njih dvojica nalazila u noći kada su porušeni spomenici.

Prilikom saslušanja u policiji, Džemić je priznao da je rušio spomenike, dok se Binjoš branio da se ne seća detalja od te noći, jer je bio pijan. Džemić je žiteljima Tutina poznat kao psihički nestabilna osoba i alkoholičar koji je devet godina odležao u zatvoru zbog ubistva, prenosi "Blic".

On je pre skoro petnaestak godina ubio vlasnika lokalne kafane Mersudina Zukorlića. Tokom izdržavanja kazne, navodno je prešao sa islama na pravoslavlje, a po izlasku iz zatvora često je, kada bi se napio, vređao muslimanske vernike i sveštenike.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Za razliku od Džemića, Binjoš policiji nije poznat kao izvršilac težih krivičnih dela, a jedino je znao da izazove sitnije probleme kada bi više popio.

Spomenici na Gazilaru porušeni su u noći 5. jula, prvog dana Bajrama, jednog od dva najvažnija praznika u islamu. Nemile scene zatekli su muslimanski vernici koji su posle jutarnje molitve krenuli do groblja kako bi izučili dove, pomolili se za pokoj duše svojih preminulih rođaka.

Na najsvetiji muslimanski praznik srušeno 29 nadgrobnih ploča u Novom Pazaru! (FOTO)

Sva nadgrobna obeležja na groblju Gazilar su obnovljena dan nakon rušenja i sva šteta je sanirana. Radove su besplatno izvela dva kamenorezačka preduzeća iz Novog Pazara, a na inicijativu lokalne samouprave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jiva

    8. septembar 2016 | 19:59

    Posto su ipak Muslimani porusili spomenike,mora se bar provuci pod "navodno" da je jedan od njih presao u pravoslavlje. Na kraju ce ispasti da su im bar majke Srpkinje,samo da ne bude da su Muslimani sposobni za rusenje muslimanskih spomenika!

  • BošnjakE

    9. septembar 2016 | 11:02

    A ko i kako u ime muslimana da se izvini Draškovim sinovima zbog ogromnog broja lajavaca koji su njih optužili u prvi mah?

  • Bosna

    9. septembar 2016 | 14:27

    Srusili muslimanske spomenike!! Ruke il se osusile sta suim mrtvi krivi!!! Presli u dzihadiste la nemaju mozak da razmisljaju!!! Koliko IH ima sad u dzihadistima!?!?!?!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA