SVET NA NOGAMA: Evo šta svetske sile poručuju Severnoj Koreji zbog najveće nuklearne probe do sada (FOTO)

Kako navodi Rojters, nuklerani test je izazvao seizmički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

  • 22

Nakon što je Severna Koreja danas sprovela petu nuklearnu probu, koja je ujedno i najveća do sada, oglasili su se i brojni svetski lideri koji se oštro protive testiranju koje sve češće sprovodi Pjongjang.

SEVERNA KOREJA IZVELA NAJSNAŽNIJI NUKLEARNI UDAR: Izvazvao zemljotres jačine 5,3 Rihtera!

- Severna Koreja izvela je danas testiranje nuklearnog oružja u kombinaciji sa napretkom Pjongjanga u razvoju mobilne balističke raketne tehnologije, što predstavlja smrtnu pretnju Japanu - izjavila je japanska ministarka odbrane Tomomi Inada.Ona je dodala da jačina potresa koja je usledila nakon testiranja ukazuje da nikako nije reč o hidrogenskoj bombi, prenosi Rojters.

Japan je takođe najavio da će Tokio razmotriti uvođenje dodatnih jednostranih sankicija protiv Severne Koreje zbog ovog testa.

Predsednik SAD Barak Obama obećao je danas u telefonskom razgovoru sa južnokorejskom predsednicom Park Geun Hje da će preduzeti sve neophodne mere zajedničke odbrane od Severne Koreje, uključujući i obezbeđivanje nukleranog kišobrana za zaštitu Seula.

Predsednici su razgovarali nakon potresa tla u Južnoj Koreji izazvanog nukleranim testiranjem Severne Koreje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Južnokorejska predsednica je rekla da su se, tokom razgovora, dva lidera složila da koriste sva raspoloživa stredstva za pojačanje pritiska na Severnu Koreju kako bi odustali od svog nuklearnog programa, uključujući i usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjnih nacija, prenosi Rojters.

Takođe, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se odlučno protivi nuklearnom testu koji je izvela Severna Koreja i pozvalo Pjongjang da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju. U kratkom saopštenju kineskog ministarstva se navodi da se Peking i dalje drži cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja pregovora o rešavanju tog pitanja, preneo je Rojters.

- Francuska snažno osuduje novu nuklearnu probu koju je sprovela Severne Koreje i poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preuzme mere zbog povrede Rezolucije UN - navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Južnokorejski predsednica Park Geun Hje izjavila je danas da je Severna Koreja izvršenjem nuklerane probe jasno prekršila Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija i direktno izazvala međunarodnu zajednicu.

- U svojoj petoj - najsnažnijoj nukleranoj probi lider ove zemlje Kim Džong Un je postao ''bezobzirni manijak'', koji potpuno ignoriše svetske apele da odustane od od razvoja nuklearnog oružja - prenela je kancelarija predesednice Park.

Kako navodi Rojters, nuklerani test je izazvao seizmički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklerani udar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carapan

    10. septembar 2016 | 00:50

    Taj KIM u SANKVIJA izdržava SVOJ NAROD bez pomoći MMF-a,Eu.ijos TAJ NAROD RADI,ims PLATE i PROIZVODI i ATOMSKE BOMBE,RAKETE..njegov NAROD ne PROIZVODI TO za amere VEĆ za SVOJE...TAJ ČOVEK JE GENIJE i ja mu se DIVIM!

  • Mitar

    9. septembar 2016 | 12:43

    Boli njega mauna za vase komentare...

  • Primus

    9. septembar 2016 | 09:14

    zemljotres su svojevremeno izazvale i američke bombe za vreme bombardovanje Srbije 1999. god. To onda svetu nije smetalo. Nije mu smetalo ni što je ta operacija izvršena BEZ DOZVOLE UN. Nije mu niti mu smeta što su NATO države napravile štetu od 250MILIJARDI dolara, uništile srpsku privredu i tržište i uvele neoliberalizam na silu.. Da Srbija nije napustila program nuklearnog razoružavanja i izrade H bombe, to se NIKADA ne bi desilo i srpski narod bi SAM mogao da bira kako će živeti. I tako to..dobro jutro Svete !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA