• 9

EKOLOŠKA KATASTROFA U SRBIJI: Uginule ribe i rakovi plutaju po vodi, meštani U PANICI! (FOTO)

Sa lica mesta je potvrđeno da je ribočuvarska služba na kanalu, da obilazi čamcima obalu, kako bi upozorila eventualne pecaroše da tu ribu ne hvataju i ne distribuiraju na tržište

  • 9

Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.

- Neko je pustio nešto u kanal i to davi ribu i rakove. To se stalno dešava iznova i onda zataškava. EU nam daje pare za prečištače, umesto da nam da da napravimo jedan lep, dobar zatvor i da se ti ljudi koji ovo rade konstatno zatvore, jer drugačije ne vredi - kazao je Kurjački.

Sa lica mesta je potvrđeno da je ribočuvarska služba na kanalu, da obilazi čamcima obalu, kako bi upozorila eventualne pecaroše da tu ribu ne hvataju i ne distribuiraju na tržište.

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

Kurjački je apelovao na vlasti da ne prebacuju odgovornost, a na građane da ne kupuju tu ribu, koja može doneti zdravstvene probleme.

- Problem treba rešiti, jer je svake godine isto, vode Vojvodine naplate kazne, i ništa se ne promeni - dodao je on.

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da su stručne službe tog preduzeća na terenu i da "pažljivo prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana", gde je još juče primećena ošamućena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode.

Iako meštani tvrde da je u pitanju ogromna količina, iz Vode Vojvodine su saopštili da "ima i sporadičnih primeraka uginule ribe".

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

O svemu su obaveštene nadležne inspekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. Pumpanjem većih količina čiste vode iz pravca Kucure stanje će se popraviti, navode iz Voda Vojvodine, ali dodaju da to nije trajno rešenje.

- Dugoročno rešenje uslediće tek kada prestane konstantno zagađenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno - piše u saopštenju.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • samo rec dve

    Ovo je ogroman problem--na prvom mestu za Srbiju zajedno sa ekonomijom, zaposljavanjem, zdravstvom i obrazovnim sistemom. Ekologija ne sme da bude sporedna tema. Tamis je za 50 godina od 2 kategorije(u kojoj moze da se kupa) dospeo u 4 (bara bolestina i zaraza.) Pocetkom 20-tog veka mogla je da se pravi riblja corba sa vodom iz Tamisa...To je zlocin sta je uradjeno! I svi se prave blesavi i niko nije pozvan na odgovornost...Kada se uzmu uzorci zna se usled cega su ribe umrle-i zna se ko ispusta te hemikalije...Cak moze tacno da se kaze iz koje fabrike poredjenjem njihovih toksicnih materija npr. i toksicnih materija neke druge fabrike u istom mestu...Znaci nije problem sto se "ne zna ko je." Voda Vojvodine ili bilo koja druga javna preduzeca ne smeju da imaju ovakve nedopustive izgovore. Ako pokusaju treba ih raspustiti, jer ne rade ono za sta su placeni. Makar da se ustedi na njihovim platama, ako nista drugo. Ovo se desava danas u nasoj zemlji. Svi koji zagadjuju vodu treba da se strpaju u zatvor na duze vreme.Ne ni novcana kazna--zatvor zbog izazivanja ekoloske katastrofe, nepovratnog unistavanja ekosistema i unistavanja vitalnih(i cesto neobnovljivih) prirodnih resursa. Ovo je direktno unistavanje prirodnog bogatstva i ekosistema sa nesagledivim posledicama. Kada jednom unistite vodene resurse, jako je tesko uciniti bilo sta samom konzervacijom reke ili preciscavanjem korita.U stvari u vecini slucajeva nemoguce...

  • OBILIC

    Pisao sam jutros da smo goveda koja cemo sami sebe da zatremo evo ja vas molim da obidjete jagodinsko područje levačko i kragujevačko sve su reke zatrovane ispiranjem cisterni od hemikalija pesticida i septickih jama. Sve bih to pokupio i sve to zabranio da ima privatno domačinstvo i privatne firme. Jedino bi to radila drzavna institucija koja bi jedina vrsila usluge prskanja praznjenja septičkih jama i ostalo. Apsolutno bez pardona ko nece da radi taj tretman onda neka kopa i kraj. Ko baca stvari u reku kazne velike ili zatvor nebi oni meni ni pisali pored reke. Mi smo postali gori od životinja

  • Da Da

    Sramota nevidjena zar voda sto nam je za zivot potrebna.Zalosne ove ribe da uzivamo u prirodi i da je negujemo neka stoka unistava ruke mu se osusile .

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima