OSIGURANJE POKRIVA ŠTETU OD POŽARA: Remont u fabrici sumporne kiseline trajaće REKORDNIH pet dana

Poslednji element stiže iz Belgije 16. septembra, a očekuje se da radovi počnu najkasnije 18. septembra

  • 0

Isporuka sve neophodne opreme koja je oštećena u prošlogodišnjem požaru u fabrici sumporne kiseline očekuje se uskoro, jer je poznato da će poslednji element iz Belgije stići 16. septembra, tako da se remont, koji će pretežno „pretrpeti“ nova fabrika sumporne kiseline, najverovatnije početi 18. septembra, rečeno je iz RTB.

 

U fabrici SUMPORNE KISELINE zapalio se deo cevi od fiberglasa: Šteta neznatna, uzrok se ispituje! (FOTO)

 

U okviru remonta će se najzad sanirati posledice požara koje su sporadično osećali i Borani jer se od 31. marta 2015. godine, kada je požar izbio, „vuča“ gasova iz topioničkih postrojenja uspostavljala s teškom mukom.

 

Nova fabrika sumporne kiseline, zbog oštećenja na filteru i katalizatoru kontaktnog kotla, od požara naovamo „štucajući“ povlači i prerađuje sve gasove koji iz topioničkih agregata dolaze do nje. Od njenog „štucanja“ štucali su povremeno i Borani i to kada osete dim u vazduhu koji ona ne stigne da povuče i preradi.

 

Sanacija posledica požara u fabrici sumporne kiseline u Boru u završnoj fazi (FOTO)

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Tome će se ovim remontom konačno stati na put, a "Sumporna" osposobiti za projektovanu vuču gasova, bez emisije u gradu, onako kako je to bilo pre požara.

 

Direktor projekta nove topionice i fabrike sumporne kiseline Dragan Marinković izjavio je da će popraviti sve što je stradalo u požaru.

 

- Dve stvari su ključne – mokri elektrostatički filter i katalizator kontaktnog kotla. Treba sanirati zonu „D“ u filteru, zameniti elektrodni sistem, prosejati i dopuniti kontaktnu masu u prvoj etaži kontaktnog kotla. Servisiraćemo i usput detaljno pregledati i ostalu opremu na celoj liniji, pošto već moramo da stanemo. Zato nam je sada veoma važno da obavimo sve pripremne radnje dok ne stigne i poslednji komad opreme iz inostranstva i tako maksimalno skratimo vreme remonta. Jer, dok remont traje, a planirali smo da sve završimo za najviše pet dana, proizvodnje neće biti – izjavio je on.

 

Marinković dodaje da je kompletna oprema za mokri elektrofilter stigla 30. avgusta, kada je isporučen poslednji deo, a da se još uvek čeka kontaktna masa za katalizator. Deo vanadijum-pentoksida je u Boru, ali cezijumski katalizator treba da stigne u Bor iz Antverpena, preko Genka, do 16. septembra.

 

Foto: Tanjug/ Fena foto

Foto: Tanjug/ Fena foto

 

- Remont nismo mogli da počnemo dok sva oprema ne bude kod nas. Isporuka delova je veoma spora i to uprkos činjenici da je osiguravajuća kuća na vreme obezbedila novac za sanaciju. Dakle, troškove ovog remonta podnelo je osiguranje jer je projekat „Nova topionica i fabrika sumporne kiseline“ kompletno pokriven tzv. CAR (construction all risk) osiguranjem. Opremu za sanaciju mokrog elektrofiltera je, tako, preko nemačke firme „GEA“ isporučio SNC Lavalin, a platilo ju je osiguranje. Ostalo je još da se plati ugradnja i supervizija, ali će i ti troškovi pasti na teret osiguranja, pošto im dostavimo neophodnu dokumentaciju – ističe Marinković.

 

Planovi su da 18. septembra stane šaržiranje topionice, završe se sve konvertorske operacije, ispuste se i u konvertorima prerade svi bakrenci i isprazni fleš-peć. U fabrici sumporne kiseline tada će početi produvavanje zaostalog SO2 gasa i to sušenim vazduhom.

 

- Produvavanje će trajati jedan dan, a isto toliko i hlađenje kontaktnog reaktora. Tamo je, u prvoj etaži, temperatura 620 stepeni, a nakon produvavanja spustiće se na 300. Jednodnevnim hlađenjem, potom, temperaturu ćemo oboriti na 50 stepeni i tada je već moguće da unutra uđe čovek – navodi Marinković.

 

Zamenu oštećene opreme, cevovoda, filtera i katalizatora, obaviće basenski radnici i lokalni izvođači radova, a biće to prilika i da se pročiste svi putevi koji topioničke gasove vode u fabriku sumporne kiseline. U isto vreme, u novoj topionici će se preventivno sanirati kotao-utilizator i to deo gde se on spaja sa fleš-peći.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA