Sanacija posledica požara u fabrici sumporne kiseline u Boru u završnoj fazi (FOTO)

- Postavljen je gasovod od poliestera koji je urađen u Priboju, a počela je i montaža nosača ispune u sušnom tornju. Deo nosača koji je juče stigao na gradilište, već je montiran. Očekujemo još jednu isporuku materijala iz Kine, da i to brzo montiramo i počnemo vraćanje ispune u sušni toranj – kaže Dragan Marinković, direktor projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline u Boru

  • 0

Sanacija posledica požara koji se dogodio 31. marta, u kome je izgoreo deo cevi od fiberglasa koji povezuje elektrostatički filter sa sušnim tornjem u novoj fabrici sumporne kiseline, u završnoj je fazi.

Ovo je danas izjavio Dragan Marinković, direktor projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline u Boru.

U fabrici SUMPORNE KISELINE zapalio se deo cevi od fiberglasa: Šteta neznatna, uzrok se ispituje! (FOTO)

- Demontirana je sva ispuna, preko 90 kubnih metara, iz sušnog tornja. Postavljen je gasovod od poliestera koji je urađen u Priboju, a počela je i montaža nosača ispune u sušnom tornju. Deo nosača koji je juče stigao na gradilište, već je montiran. Očekujemo još jednu isporuku materijala iz Kine, da i to brzo montiramo i počnemo vraćanje ispune u sušni toranj. Ostale aktivnosti vezane za gasovode, instalacije, čišćenja i pranja su, takođe, u završnoj fazi - postavljaju se merni instrumenti i sve se još jednom proverava pre početka ponovnog zagrevanja fabrike – naglasio je Marinković.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

O zavidnoj brzini kojom su obavljeni radovi govori i činjenica da je deo opreme došao iz Nemačke, a jedna isporuka čak iz Kine, dok je ostalo, uglavnom, domaća oprema ili sa skladišta gde Basen ima rezervne delove.

U ovim poslovima angažovani su ljudi iz ATB FOD-a, "Moki-monta" iz Bora, a izuzetno značajno je učešće radnika RTB-a koji su u tri smene izvlačili ispunu iz sušnog tornja, čistili, prali, zatvarali otvore na svim tornjevima i instalacijama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-Činimo napore da se radovi što pre završe. Očekujemo poslednju isporuku materijala iz Kine i čim bude došla organizovaćemo trosmenski rad, sa duplim posadama, tako da nema nikakvog zastoja da što je moguće pre osposobimo fabriku za ponovno zagrevanje. Očekujemo da se to desi za nekoliko dana – poručio je direktor projekta nova topionica.

Adel Šediak, sajt-menadžer "SNC Lavalina", kanadske kompanije koja je gradila novu fabriku sumporne kiseline, ocenio je da rekonstrukcija napreduje izuzetno dobro i da će "SNC Lavalin", uz pomoć RTB-a i srpskih firmi uključenih u rekonstrukciju, biti u stanju da je završi veoma skoro.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA