NARODNA VEROVANJA NA KURBAN BAJRAM: Ovu JEDNU STVAR danas OBAVEZNO morate da uradite!

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom se čestita. Nakon toga, odlaze na groblja, nakon čega se vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata

  • 10

Muslimani Srbije i sveta danas slave Kurban Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Kurban Bajram je, u muslimanskoj kulturi, događaj koji traje četiri dana meseca zulhidže, i on je vezan za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

ODRŽAN SVEČANI PRIJEM U BAJRAKLI DŽAMIJI: Od danas meso od kurbana delite sirotinji, komšijama i rodbini (FOTO)

Za vreme Kurban Bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: jednu trećinu sirotinji, drugu prijateljima i komšijama i treću porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve da zadrži za sebe, ali može i da podeli svo kurbansko meso. Kurban kolje onaj koji ima materijalne mogućnosti za to, a ukoliko ih nema, to nije greh. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi hteli da ispoštuju ovu dužnost.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN: Danas je RAMAZANSKI BAJRAM

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kurban Bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, i najznačajniji islamski praznik. On uvek pada dva meseca i deset dana nakon ramazana.

Na današnji praznik očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogatu trepezu za goste.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom se čestita. Nakon toga, odlaze na groblja, nakon čega se vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nikola, Srbin i pravoslavac je prvi put otišao u beogradsku džamiju za Bajram. Evo šta mu se tamo desilo (FOTO)

Klanje kurbana, (žrtvovanje) prisutno je kroz sve svetske kulture i civilizacije. Sama simbolika kurban kurban bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti.

Svrha kurbana je ponovo proživeti oslobođenje zarobljavanjem sebe božjom rečju, njegovom voljom i zakonom. To se najbolje vidi za vreme hadždža, kada se Kurban Bajram slavi, u vreme najčvršće ujedinjenosti ljudskih duša oko zajedničkog cilja, događaja koji predstavlja jedinstvenu sliku jednakosti i bratstva na Zemlji.

Narodni običaji

- Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja, te se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca).

- Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva gde god mogu i da se zalaže za istinu gde god se vidi da se želi naturiti laž.

Adabi (bonton) Bajrama

Na dan oba Bajrama preporučene su izvesne stvari, a koje doprinose obeležavanju posebnosti ovih dana kao praznika:

okupati se pre odlaska na Bajram namaz

– jesti pre Ramazanskog Bajram namaza, a na Kurban-bajram jesti tek posle namaza

– učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj

oblaćenje najlepše odeće, mirisanje i ukrašavanje

– odlazak u džamiju jednim putem a povratak drugim

– posetiti rodbinu i prijatelje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA