• 22

NAGRADILI GA ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE: Američki general Vesli Klark dobio unosan posao na Kosovu!

Neki stručnjaci smatraju da je dati prava na istraživanje na tolikom prostoru, u stvari praktično davanje monopola ovoj kompaniji da istražuje bogate rezerve uglja Kosova

  • 22

Istraga Balkanske istraživačke mreže (BIRN) otkrila je da je Vlada Kosova u avgustu odobrila energetskoj firmi "Envidity Energy Inc", sa sedištem u Kanadi, kojom predsedava penzionisani američki general Vesli Klark, pravo da traži ugalj na više od trećine teritorije Kosova.
Vesli Klark investira 5,6 milijardi dolara na Kosovu!

Istraga pokazuje da je kosovska vlada ranije dodala amandman na Zakon o rudarstvu, da bi dodelili pravo na istraživanje uglja bez javnog tendera, mesec dana pre nego što je firma "Envidity Energy Inc", podnela svoj zahtev.
Ova kompanija još uvek mora da čeka da parlament odobri ugovor, pre nego što pristupi istraživanju. Neki stručnjaci smatraju da je dati prava na istraživanje na tolikom prostoru, u stvari praktično davanje monopola ovoj kompaniji da istražuje bogate rezerve uglja Kosova.
BIRN je kontaktirao "Envidity" da prokomentarišu ove tvrdnje. Iako su potvrdili da su dobili pitanja, nisu odgovorili do objave teksta. BIRN je takođe kontaktirao i Ministarstvo finansija na čiji je predlog Vlada odobrila zahtev ove firme. Ali, ni ministarstvo nije odgovorilo na pitanja vezana za potencijalni monopol.
MOŽE IM SE: Olbrajt i Klark kupuju firme po Kosovu!
Foto: kosovo - mining.org

Foto: kosovo - mining.org


Procenjuje se da je Kosovo peto u svetu po količini lignita na kojoj leži. Najvažnije rezerve su baseni Kosovo, Dukađini i Drenica. Prema "Kosovo’s Energy Strategy", koju je Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo 2013. godine, ova tri basena sadrže oko 12 milijardi tona uglja.
Kosovska energetska korporacija (KEK), javno preduzeće, koristi 10 do 11 miliona tona uglja, godišnje, da pokrije sopstvene energetske potrebe, što znači da su rezerve zemlje potencijalno dovoljne da potraju oko 1.000 godina.
Vesli Klark komandovao je ratnom operacijom na Kosovu dok je bio i zapovednik NATO od 1997. do 2000. godine. U svom poslednjem zadatku, kao zapovednik združenih snaga NATO u Evropi, poveo ih je do pobede na Kosovu, "spašavajući 1,5 miliona Albanaca od etničkog čišćenja", napisao je Klark o 1999. godini.
Foto: Guliver/Blake R. Borsic/USAF via Getty Images

Foto: Guliver/Blake R. Borsic/USAF via Getty Images


Penzionisani američki general ostaje heroj za kosovske Albance, a brojne ulice su dobile ime po njemu u Peći, Prizrenu, Vučitrnu i Uroševcu, kao i jedna auto-škola u Kosovom Polju. Kako je navedno u njegovoj biografiji na sajtu kompanije "Envidity", povukao se iz američke vojske posle 38 godina kao "general sa četiri zvezdice".
Tokom 2004. godine, Vesli Klark je učestvovao u trci Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, ali se povukao pošto je pobedio na primarnim izborima samo u Oklahomi. Klarka su smatrali potencijalnim kandidatom za demokratsku nominaciju, 2008. godine, ali on je podržao Hilari Klinton. Posle njenog povlačenja, podržao je aktuelnog predsednika, Baraka Obamu.
(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    Klark je bio vojnik i nije odgovoran za NATO intervenciju na SRJ jer vojnici o tome ne odlucuju. On moze biti odgovoran samo za zlocine koje je pocinila vojska pod njegovom komandom.

  • Ratko

    Terajte ovog zlocinca svim srestvima bruka za drzavu ako ne reaguje

  • Ser Žile

    Pa to je i bio cilj, da se Kosovo nasilnim putem otme od teritorije Srbije, gde su im Albanci sa Kosova, pod maskom OVK, poslužili kao dobri saveznici u svemu tome, i ne sluteći da će ih isti ti amerikanci jednog dana, kad iscrpe sve rezerve bakra, uglja, zeolita i olova, pustiti niz vodu. A još 1999. godine se znalo da će taj isti Vesli Klark i njegova saveznica Medlin Olbrajt da uđu sa svojim kompanijama i da eksploatišu prirodna bogatstva naše zemlje. Američki klasik, napadni bez razloga u ime demokratije, uđi kao mirotvorac, i crpi sva prirodna bogatsva neke zemlje...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima