EDVARD SNOUDEN PONOVO ŠOKIRA: Nećete verovati šta sad traži od Obame

Snouden, čija dozvola za boravak u Rusiji ističe naredne godine, poručio je i da je spreman da provede vreme u zatvoru u SAD i da se "mnogo žrtvuje za svoju zemlju"

  • 5

Američki uzbunjivač i bivši obaveštajac Edvard Snouden pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da ga pomiluje navodeći da je bilo "moralno nephodno" obelodaniti podatke o masovnom nadzoru.

NAJVEĆA ŠPIJUNSKA AFERA U ISTORIJI: Biće objavljeni tajni dokumenti CIA, FSB i MI6! (VIDEO)

"Da nije bilo tih saznanja, tih otkrića, bilo bi nam gore", ocenio je Snouden, koji je proveo tri godine u izgnanstvu u Rusiji, nakon što je izazvao jedan od najvećih skandala sa curenjem informacija u američkoj istoriji.

Snouden, čija dozvola za boravak u Rusiji ističe naredne godine, poručio je i da je spreman da provede vreme u zatvoru u SAD i da se "mnogo žrtvuje za svoju zemlju", preneo je AFP.

Najtraženiji svetski begunac se od američkih vlasti krio među izbeglicama u Hongkongu

"Postoje zakoni u knjigama, koji govore jedno, ali možda zbog toga moć pomilovanja i postoji - za izuzetke, za stvari koje mogu izgledati nazakonito na slovima na papiru, ali kada ih gledamo moralno, kada ih gledamo etički i kada pogledamo rezultate, čini se da su bile neophodne", poručio je Snouden iz Moskve u intervjuu putem video linka za britanski Gardijan.

Snouden je u maju 2013. godine napustio posao u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji i otputovao u Hongkong odakle je počeo da objavljuje poverljive podatke o globalnim programima za praćenje izazvavši jedan od najvećih skandala sa curenjem informacija u američkoj istoriji.

DA LI JE EDVARD SNOUDEN MRTAV? Na tviteru objavio misterioznu, kodiranu poruku

Snouden je stigao u Hongkong 20. maja 2013. i počeo da objavljuje informacije o tome kako je NSA prisluškivala telefone i kompjuterske sisteme izavavši zabrinutost vlada širom sveta.

Nestao je iz svog hotela 10. juna a zatim je 23. juna napustio Hongkong i otišao u Moskvu izbegavši pravodsudne vlasti SAD.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikllas

    13. septembar 2016 | 19:23

    DOKAZ DA JE NSA SPOSOBAN DA MONTIRA SLIKU I TON HEROJA SNOUDENA KOGA ZELE DA SE DOGRABE POSTO POTO!! !! SNOUDEN JE ZASLUZIO RUSKO DRZAVLJANSTVO I NOBELA ZA HRABROST I MIR U SVETU!!!!

  • *USA*

    13. septembar 2016 | 18:53

    OĆE KAKI NEĆE KAKI

  • ,Sumadinac

    14. septembar 2016 | 08:16

    Pa on hoce da ga ameri pomiluju KUDA GDE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA