Za srpsko tržište "lino lada" lošijeg kvaliteta?

Udruženje za zaštitu potrošača tvrdi da se u kremu, u odnosu na onaj koji "Podravka" prodaje u Hrvatskoj, nalazi manje lešnika i mleka

  • 1

Srpsko Udruženje za zaštitu potrošača pozvalo je na bojkot "Podravkinog" krema "lino lada" jer smatraju da je goreg kvaliteta od onog koji se prodaje u Hrvatskoj, odnosno da se u kremu nalazi manje lešnika i mleka.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističe da prodaja takve "lino lade" na srpskom tržištu nije iznenađenje.

- Odavno je poznato da mnogi proizvodi koji dolaze na naše tržište nemaju isti kvalitet kao original. To je vređanje dostojanstva potrošača, koji treba da bojkotuju takve proizvode. Srbija ne sme da dozvoli da budemo smetlište ili deponija Evrope – ističe Papović.

Konkretan dokaz za to su kremovi u teglicama od 400 grama "lino lada duo" i "lino lada milk", u kojima ima mnogo manje lešnika i mleka nego u onima koji se prodaju u Hrvatskoj. Naime, u teglicama ima svega tri odsto lešnika, dok u hrvatskim ima čak 12 odsto. Takođe, hrvatski krem sadrži 21 odsto punomasnog mleka u prahu, dok u srpskom ima svega 14 odsto obranog mleka. Zanimljivo je da se "osiromašena" "lino lada" prodaje još u BiH i Makedoniji.

Pre više od dve godine radnici "Podravke" u Bosni i Hercegovini snažno su se usprotivili planovima kompanije da na tržište u BiH plasira krem "lino lada" sa bitno manje skupih sastojaka poput lešnika ili punomasnog mleka u odnosu na onaj koji se prodaje na teritoriju Republike Hrvatske.

- Mi smo tada predlagali da naziv prozivoda bude drugačiji, no oni koji su tada odlučivali doneli su odluku kakvu su doneli – kazao je izvor portala Doznajemo.com iz "Podravke".

Krem je plasiran, navodno, da bi "Podravka" svojim kremovima cenovno mogla da konkuriše proizvođačima poput talijanskog "Ferera". No, nikada do kraja nije objašnjenja tržišna logika takvog poteza budući da u Hrvatskoj, gde je većina prehrambenih proizvoda skuplja nego u BiH, "lino lada" košta koliko i u Bosni i Hercegovini.

Dijana Jendrašinkin, direktorka odnosa s javnošću u "Podravki", objasnila je da je "lino lada" za srpsko tržište promenjena jer se prava Srbima nije sviđala.

- "Podravka" je do 2009. na tržištu Srbije nudila kremni namaz jednake recepture kao za tržište Hrvatske. Nažalost, takav proizvod većina potrošača u Srbiji nije prepoznala, već su ga smatrali previše različitim u odnosu na njihova očekivanja ukusa, teksture i ukupnog kvaliteta proizvoda. To smo primetili 2007, budući da smo ostvarivali vrlo nisku prodaju, a velike količine proizvoda koje smo isporučili vraćale su nam se nakon isteka roka trajanja – rekla je ona.

Od 2007. do 2009. počeli smo da tražimo uspešnije rešenje i novu recepturu proizvoda predstavili smo na tržištu 2009. godine, kaže Jendrašinkin.

(Telegraf.rs / Izvor: Doznajemo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miami

    5. jun 2012 | 07:25

    A jos je zanimljivije da je to kupljena licenca od italijanske kinderlade.Kao sto je i slucaj sa eurokremom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA