• 14

Evo kada ćemo saznati KONAČNU ODLUKU o ulaznicama u zemlje EU: Cena čak i veća od 13 evra?

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u Evropskom parlamentu poručio da će EU odbraniti svoje granice striktnom kontrolom svakog ko ih prelazi

  • 14

Pre nego što Evropska komisija uputi zvaničan predlog ETIAS-a (mehanizam za refistraciju putnika u EU), koji se očekuje u novembru, neće biti poznati detalji tog projekta, odnosno baze podataka.
POSLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA PORUČILA SRBIJI: Srećan vam put ka članstvu u EU

Ovo je za "Politiku" izjavila je Tanja Fajon, izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju sa Kosovom. Slovenačku evroparlamentarku, koja je 2009, u vreme ukidanja viza za Srbiju, bila izvestilac EP za zapadni Balkan, pitali su da li se u sklopu ETIAS-a može očekivati uvođenje taksa za naše građane pri prelasku granica EU.

U pisanom odgovoru iz Strazbura ona se pozvala na jučerašnji istup predstavnika EK Žan-Kloda Junkera, koji je u svom godišnjem obraćanju evroparlamentarcima u Strazburu rekao da će "EU odbranili svoje granice striktnom kontrolom svakog ko ih prelazi".
USKORO ĆETE MORATI DA PLATITE AKO ŽELITE U ZEMLJE EU: Evo koliko će koštati i šta to znači za vas
Fajonova podseća da ideja o ETIAS-u postoji već neko vreme "mada konkretni koraci u cilju njene realizacije još nisu bili napravljeni".
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Ona ukazuje da bi ovaj sistem, po uzoru na identičnu praksu u SAd, podrazumevao registraciju onih koji ulaze na područje šengen država, a pri tome im nisu potrebne vize.
- Govorimo, dakle, o sistemu koji bi unapred omogućio sakupljanje podataka o putnicima koji ulaze u države šengenske zone, a glavni razlog za to je bezbednosne prirode. Eventualno uvođenje ovakvog sistema svakako otvara pitanja i dileme vezane za troškove, naročito za one koji dolaze iz siromašnih država, kao i dupliranje rezultata predviđenih nekim drugim merama, poput predloga o "pametnim granicama". Međutim, o primerenosti i oceni ETIAS-a konkretno ćemo moći da govorimo tek posle zvaničnog predstavljanja predloga - zaključuje Tanja Fajon.
Danima se spekuliše da će građanima država koje nisu u EU a nisu im potrebne vize za šengensku zonu biti naplaćivana taksa, o čijem se iznosu licitira u vrednosti od 13 do 50 evra. Navodno, to je viđena odredba ETIAS-a, čije uvođenje i drugi evropski zvaničnici argumentuju bezbednosnim razlozima. Tako je i Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije i bezbednost, juče izjavio da će na ovaj način šengenske države biti bezbednije.
I on je, podsetimo, rekao da EK za sada nije napravila predlog uspostavljanja ETIAS-a, istovremeno ne potvrđujući, ali i ne demantujući da će se u njemu naći odredba o "ulaznici za EU".
Od srpskih zvaničnika za sada se o ovome izjasnio jedino ministar rada Aleksandar Vulin, primetivši da "teško da su naši državljani ti zbog kojih treba uvoditi bilo kakve šengenske ograde i šengenske obaveze".
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Савица

    ЖВАКА ЗА ЛУДАКА, ДА ПЛАТИШ ДА УЂЕШ У ПРОПАЛУ И РАСПАЛУ Е. У.

  • Nikoa

    A sto se bunite i za ulazak u Beogradski zoloski vrt se placa ulaz a zasto nebi i u EU ???

  • Arsen

    Registracija? Pa ne registruju li nas cim skeniraju pasos na granici?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima