POSLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA PORUČILA SRBIJI: Srećan vam put ka članstvu u EU

Citirajući jednog od, kako kaže, prvih zagovornika "evropske Srbije", bivšeg premijera Zorana Đindjića, poslanica evropskog parlamenta poručuje da veruje u "modernu Srbiju, koja će biti konkurenta, koja igra vodeću ulogu na Balkanu, gde neće biti mnogo trutova, već puno pčela radilica"

  • 8

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, poželela je Srbiji sve najbolje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, izrazivši veru u srpski narod i modernu Srbiju koja će biti konkurentna i igrati vodeću ulogu na Balkanu.

Ona, u tekstu za portal "European Western Balkans", ističe da članstvo Srbije u EU nije san, već put naše zemlje u pravcu koji je otpočela pre dosta godina, a koji je potvrđen u januaru 2014. godine i ponovo potvrđen 14. decembra uveče kada su otvorena prva dva poglavlja.

PODRŠKA EVROPSKOG PARLAMENTA: Važno je da Srbija nastavi istim putem 2016.

Citirajući jednog od, kako kaže, prvih zagovornika "evropske Srbije", bivšeg premijera Zorana Đinđića, Fajon poručuje da veruje u "modernu Srbiju, koja će biti konkurenta, koja igra vodeću ulogu na Balkanu, gde neće biti mnogo trutova, već puno pčela radilica".

Ona napominje da pregovori sa EU mogu zvučati ekstremno tehnički, ali ukazuje da su oni od ključnog značaja kao period kada država, boreći se da uđe u EU, usvaja sve nasleđe EU još od njenog početka kao Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine.

Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid

- Takozvani "acquis communautaire" (zajedničke tekovine) nisu samo zakoni i regulacije, već su i način života, izvestan duh, kultura - navodi ona, ističući da su pregovori "dvosmerna ulica" te da ne samo što će Srbija utvrditi svoj "evropski karakter" postajući članica EU, već će i EU postati bogatija za bogatu srpsku kulturu, običaje i tradiciju.

CILJ SRBIJE JE ULAZAK U EU! Evo šta je Vučić rekao poslanicima EU

Mi u Evropskom parlamentu ćemo nastaviti da detaljno pratimo ovaj proces, poručuje Fajon, koja je i potpredsednica slovenačkih Socijaldemokrata.

Prema njenim rečima, postati član EU možda je još uvek daleko, ali evropske integracije su kao proces ušle u svoju najdužu i finalnu fazu što je, kako smatra, najbitnije. Pozivajući se na iskustva Slovenije, ona ukazuje da EU nije cilj "per se", već proces transformacije, promene, unapređenja, kroz koji, kako ocenjuje, civilno društvo najviše dobija.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

- Međutim, ništa od ovog neće biti moguće bez srpskog naroda koji treba da bude posvećen i jake volje. Zato što "EU priča" nije samo priča o visokoj politici i geostrateškim izborima, ona je pre svega uspešna priča o i za njen narod - napominje Fajon.

Kako naglašava, od premijera i njegovog tima do gradonačelnika, od umetnika do poljoprivrednika, od mladih do penzionera - svi će morati da rade najbolje što mogu u godinama koje dolaze, da snažno veruju u EU, da veruju u bolji, smireniji i manje politizovan život ispred njih, jer bez toga cilj neće biti postignut.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    24. decembar 2015 | 14:49

    Zasto niko nece da pita narod jeli za EU ili nije ako nije zasto mlate praznu slamu kojekakvim pregovorima . Ja nisam za niti iko iz moje porodice ,ako moramo da se priklonimo nekome neka to bude Rusija Raspisite referendum pa kako bude .

  • Aleksandar

    24. decembar 2015 | 14:35

    Не дај Боже никад са зликовцима у унију! САМО РУСИЈА ДОЛАЗИ У ОБЗИР! С НАМИ БОГ!

  • Таксистима не верујем

    24. decembar 2015 | 18:25

    Нека госпођа ђинђић иде сама у ту унију ако мисли да јој је тамо лепо Без Србског Народа

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA