≫ 

MOJ OTAC, LAZA RISTOVSKI: Njegov prelazak u Bijelo Dugme bio je kao iz Partizana u Zvezdu (FOTO)

Muzika je bila njegov život, a kako ju je živeo, kakav je bio suprug, otac, drug, kako je proveo poslednje dane uz opaku bolest za Telegraf priča ćerka muzičara Laze Ristovskog, Sanda Ristovski Grlić

  • 27

Da je živ imao bi 60 godina. Otišao je pre devet ali je zauvek ostavio svoj osmeh, borbeni duh i, naravno, note i reči sa kojima je "vladao". Laza Ristovski, muzičar, uvek će živeti dok god se gledaju filmovi "Lepa sela, lepo gore", "Nečista krv", slušaju pesme "Zaboravljeni", "Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo"... Najviše ljudi ga pamti po doprinosu u grupama "Smak" i "Bijelo dugme", dva, oduvek suparnička sastava čiji je član bio a koje će, upravo, Laza u "Sava centru" prvi put spojiti na bini 9. novembra. 

O njegovom radu moglo bi da se priča satima, danima... Muzika je bila njegov život, a kako ju je živeo, kakav je bio suprug, otac, drug, kako je proveo poslednje dane uz opaku bolest za Telegraf priča Lazina ćerka Sanda Ristovski Grlić.

Sanda je rođena, odnosno Laza je postao otac, baš na dan kada je, po prelasku iz "Smaka" imao prvi koncert sa "Bijelim dugmetom" u Sarajevu.

SEĆANJE NA VELIKOG LAZU RISTOVSKOG: Zvezde ROK SCENE pevaju opet za svog prijatelja! (FOTO) (VIDEO)

- U vezi sa mojim rođenjem i njegovim prelaskom iz "Smaka" u "Bijelo dugme" postoji jedna anegdota. Mama je, naime, bila u osmom mesecu trudnoće. Tata je dobio ponudu da pređe u "Bijelo dugme", što se tretiralo kao prelazak iz Partizana u Crvenu zvezdu jer su to bila dva najveća suparnička benda.

- Pošto je bio jako vezan za svoje prijatelje iz "Smaka", tata je postavio mami pitanje da li da bude čovek ili da imaju puno para. Mama je, onako, racionalna, i trudna rekla: "Naravno da ćemo imati puno para, naravno da ćeš da ideš."

- Moj deka je krenuo da ga vozi, međutim, posle sat vremena tata se vratio i rekao da ipak ne može i da nema srca to da uradi. Mama ga je poslala nazad. To veče je imao prvi koncert sa "Bijelim dugmetom" u Sarajevu, a mama je tad upala u nerazjašnjene situacije sa smakovcima i od silnog uzbudenja se porodila ranije. Tako da sam ja rođena na dan tatinog prvog koncerta sa "Bijelim dugmetom - 11. februara - priča Sanda za Telegraf.

Foto: Privatna arhiva Foto: Zoran Trbović

Video ju je tek posle par meseci kada ga je turneja navela u Beograd, što je iskoristio da ode do Kragujevca i vidi svoju jedinicu. Vezan za muziku, želeo je i verovao da i Sanda krene njegovim stopama. Iako je svirala klavir i završila muzičku školu, prsti koji su pritiskali dirke ipak su se odlučili za slikarstvo.

Nije li bio ljut?

- Podrazumevalo se, s obzirom na to da imam sluh na njega da ću se baviti muzikom. Završila sam klavir ali, kako je on od rođenja voleo da svira tako sam ja volela da crtam. Od drugog razreda srednje odlučila sam se da moj poziv bude slikarstvo ali muzika je uvek bila deo mog života. Zamislio je moju budućnost .

- Ali, malo pre njegove smrti, u avgustu, potvrdila sam mu se kao umetnik kada sam na jednoj izložbi u Bolu na Braču prodala sve radove. Bio je potpuno oduševljen. Presrećan. A, stalno je pričao umetnost vredi onoliko koliko možeš da prodaš - priseća se Sanda koja će na koncertu 9. novembra tati u čast odsvirati njenu i Lazinu omiljenu pesmu "Nebo nad Beogradom".

Foto: Privatna arhiva Foto: Zoran Trbović

Laza nikako nije želeo da njegova ćerka bude pevačica, glumica i manekenka.

- Nije bio strog. Ali, bilo je stvari za koje nije bio spreman za kompromis. To su posao i moje odevanje, morala sam da budem pokrivena i zakopčana do grla.

Sanda je tek posle očeve smrti, njega upoznala kao umetnika. Do tada je on bio tata. Uvek nasmejan, vedar, borben...

- Nikada ga nisam posmatrala kroz muziku, do skoro. Dok je bio živ ja sam znala Lazu kao tatu. Ali, Lazu umatnika, Lazu svirača, muzičara upoznala sam tek kasnije. Tek kada je otišao krenula sam da preslušavam njegovu muziku i gledam video snimke jer mi je nedostajao. Tada sam počela da shvatam značaj svega toga, i koliko je on bio važan u polju muzike. Imala sam 30 godina kada je umro. Pre nego što je otišao nisam bila posvećena umetnosti, bavila sam se sinom, životnijim stvarima i krivo mi je što nismo stigli da pričamo o njoj onoliko koliko je trebalo.

Foto: Privatna arhiva Foto: Zoran Trbović

SEĆANJE NA VELIKOG LAZU RISTOVSKOG: Zvezde ROK SCENE pevaju opet za svog prijatelja! (FOTO) (VIDEO)

Roze starke i 501 farmerke. To je bio Laza Ristovski. Nikada nije voleo odela. Nastupao je u košuljama koje mu je šila supruga. Interesantno, ali u kući nikada nije slušao muziku dok je u automobilu voleo da sluša Šade, i grupu "Toto".

Obožavao je za doručak mlevenu plazmu i čokoladno mleko. Voleo je tortu od palačinki sa orasima koju mu je spremala tašta, uživao je u dimljenom lososu. Često je šetao pored Dunava. Nije voleo da skija. Kao mlad bavio se košarkom, a voleo je i jamb. Imao je mačku Kantaru koja je nedavno umrla i nimfu, papagaja Čarlija.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Žene su ga obožavale, a on je uspeo da osvoju onu, jedinu koja ga nije htela.

- Upoznali su se kada su imali 17 godina. Tata joj je prišao u jednoj diskoteci u Kragujevcu. Mama mu se svidela jer je bila jedina koja nije htela da bude sa njim. Kada ju je osvojio, pošto su bili mladi, rešili su da naprave mene, pa kasno da kažu roditeljima. Kad je došlo do toga, bake su ih naterale da završe Više ekonomske...

- Oni su se zvanično razišli, međutim, moj utisak je da nikada nisu prestali da se vole. Mama nosi prezime Ristovski, u spavaćoj sobi ima fotografiju gde su zajedno. Poslednja dva meseca njegovog života i ona je kao i ja, bila uz njega, tako da mislim da su se pomirili. Pošto je mama bila u Hrvatskoj, govorio mi je: "Samo da je uhvatim za kosu!". Kada je to uspeo po njenom dolasku odmah mi se pohvalio. Poslednje njegove dane proveli su zajedno držeći se za ruke - kroz suze priča Lazina mezimica.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Kaže, nedostaje joj uvek će joj nedostajati Lazin topao osmeh. Nije ga izgubio ni kada je pored multipleskleroze dobio rak koji ga je i odveo u roku od tri meseca.

- Za tri meseca on se ugasio. Međutim, iako je bio teško bolestan, on to uopšte nije pokazivao. Stalno je bio nasmejan. Do poslednjeg dana je radio na svom albumu "Drvo života". Nije se predavao. Uopšte nisam imala utisak da se kraj bliži - kaže Sanda.

Lazin najsrećniji dan bio je kada je postao deda. Sanda mu je rodila unuka Tomu, čiji je treći rođendan po njegovoj želji proslavljen u njegovom stanu.

- To je bilo desetak dana pred njegovu smrt.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

IMA 51 GODINU, SPAVA NA ULICI I JEDVA PREŽIVLJAVA: A zbog OVOGA je postao internet senzacija (VIDEO)

I sam je, kaže Sanda, bio jedno veliko dete:

- Jedan dan, kada sam otišla kod njega u studio, zatekla sam ga izrazito raspoloženog. Nikada on nije bio nervozan, ljutit, uvek je bio nasmejan i raspoložen, ali tog dana je bio posebno. Rekao mi je:" Ne možeš da zamisliš koliko sam srećan, šta mi se danas desilo... Došao mi je prijatelj i doneo mi tri video kasete sa Pticom Trkačicom! Ceo dan gledam!" Smejao se kao dete... E, taj osmeh nedostaje.

Napominje i da joj je potpuno fascinatno da se neko veže kao Laza za njenu mamu sa 17 godina. Fascinantno joj je i to da je njen otac sa 11 ozbiljno komponovao. Neverovatna su joj i druženja koja je imao.

Foto: Privatna arhiva Foto: Zoran Trbović

- Meni najzanimljiviji njegov period jeste kada je došao u "Smak" i živeli kod Čape, prijatelja u kući. U njoj je bio potpuni haos noću, danju... Stalno su se smenjivali ljudi, muzika, žene... Takođe, ne mogu da shvatim da su ga tako mladog roditelji pustili sa Bokijem Miloševićem prvo za Beograd a kasnije se osamostalio.

Tak dečak koji se rano osamostalio, kasnije je, u jednom trenutku dok je bio u Nemačkoj "delio" studio sa austrijskim umetnikom Falkom. Projekat njihov zajedničkog albuma sprečila je saobračajna nesreća, u kojoj je Falkom poginuo.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Laza se nikada nije pokajao što je prešao u "Bijelo dugme", jer mu je Goran Bregović ostao veliki prijatelj do kraja života. I "Smaku" se, kasnije, uvek rado vraćao, i svirao sa njima kad god je bilo prilike.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U čast čoveku koji je dospeo i u školske udžbenike, dobio nagradu za životno delo 2003. i 2005, ispisao svoje ime u svim muzičkim žanrovima, koji se isto ophodio prema čistačici i ministarski, koji se nikada nije hvalisao, 9. novembra u Sava centru na koncertu "Iza horizonta", nastupaće svi njegovi najznačajniji saradnici - Goran Bregović koji se prvi odazvao, Kepa i Zoran iz Smaka, " Neverne bebe", Kiki i Piloti, Bilja Krstic, Vasil Hadžimanov, Nikola čututilo, Ju grupa, grupa Zana, Boki Miloševic, Ogi Radivojević...

Delovi koncerta će ući u film o Lazi, koji će biti prikazan sledeće godine, 10 godina od njegove smrti.

(Ljubinka Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kralj

    19. septembar 2016 | 20:42

    Kralj!

  • Dr Sem

    19. septembar 2016 | 21:47

    Sanda, ponosi se caletom. Poznavao sam Lazu, vanserijski muzicar i covek. Laza je zasluzio i mnogo vise od jednog filma o njemu. Kad se prica o Yu roku ne moze da se ne spomene Laza. Pocivaj u miru druze.

  • Break dance....

    19. septembar 2016 | 22:06

    Obelezio je jedno neponovljivo vreme zlata vredno...pocivaj u miru bio si odlican muzicar i smejer...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA