ORGANIZATORI PRAJDA OČEKUJU VELIKE PROBLEME: Miletić smatra da Prajd više nije tabu, ali će neka druga pitanja biti!

Trasa Parade ponosa je ove godine malo duža i bolja jer se skoro nigde ne skreće, pa je i tehničko-logistički lakše

  • 4

Organizatora Prajda Goran Miletić ocenio je danas da je pitanje Prajda rešeno, da Parada ponosa više nije tabu i da je tu svakog septembra, a kada se pokrenu neka drug pitanja, biće mnogo više problema.

RAT GEJEVA OKO MINISTARKE BRNABIĆ: Da li će ova žena ZAISTA popraviti položaj LGBT osoba u Srbiji?

"Prajd jeste prvi korak koji doprinosi vidljivosti LGBT zajednice. Sve drugo će doći postepeno. Ipak, kada pokrenemo neka druga pitanja biće mnogo više problema. Prajd više nije tabu, ali neke druge stvari jesu", rekao je Miletić.

Miletić je za B92 rekao da bezbednosnu procenu organizatori Prajda i dalje nemaju, kao ni svake godine, ali da na osnovu svih pokazatelja ne očekuje da će biti drugačije nego proteklih godina i da će Parada ponosa biti održana, uz napomenu da se nije ništa drasticno promenilo od prošle godine.

"Razgovarali smo i sa ministrom Nebojšom Stefanovicem, vrhom Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i sa operativcima koji će tog dana biti sa nama na ulici. Pričamo sa njima o detaljima šetnje, kako će neke stvari biti regulisane, ali ne znamo zbog čega se za bezbednosnu procenu uvek čeka poslednji trenutak", istakao je on.

Miletić je dodao da je za razliku od prethodnih godina, sada unapred saopšteno šta će se dešavati.

OPOZICIJA O ODRŽAVANJU PRAJDA: Hoćemo porodičnu paradu

"Kolona kreće sa Slavije u 12 casova, kretaće se kroz Kralja Milana, Kolarčevom i zaustaviće se kod Narodne skupštine gde će biti izveden program. Postoje četiri punkta na kojima se građani mogu pridružiti Paradi – iz pravca Pravnog fakutleta, Prizrenske, kod Generalštaba i Mekenzijeve ka Slaviji", kaže Miletić.

Prema njegovim recima, trasa je ove godine malo duža i bolja jer se skoro nigde ne skreće, pa je i tehničko-logistički lakše.

"Trasa će i dalje imati neku simboliku, a sama kolona će se lakše kretati", istakao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje koliko je od prošle godine poboljšana atmosfera, Miletić je odgovoria da za godinu dana ne može mnogo da se promeni, ali ako se nešto dešava svakog septembra, svake godine, onda može doci do poboljšanja.

"Ima nekoliko najava da ce se nešto u buducnosti promeniti. Prvo najavu usvajanje Deklaracije o homofobiji, drugo Zakon o zlostavljanju u školama i treće je pravno regulisanje promene pola. Pomerili smo se sa mrtve tačke", zkazao je on.

Miletić je dodao i da to nisu samo samo obecanja, ove godine je poceo rad na predlozima i zato se to razlikuje u odnosu na protekle godine kada su bila samo obećanja.

PRVA SRPSKA TRANS STARLETA IZGLEDA BRUTALNO, a evo šta STVARNO misli o Paradi ponosa (FOTO)

On je dodao da su promene spore kao i za mnoge druge promene koje se tiču stanja ljudskih prava.

"Najbolji primer za to je da je ranije 72 odsto gradana verovalo da je homoseksualizam bolest. Danas je taj broj smanjen na od 62 do 64 procenata. Brakovi osoba istog pola su i dalje najveći tabu, ali se i tu stvari pomeraju. Na primer, na pitanje da li je ok da osobe istog pola jednu drugu naslede ili posete u bolnici, oko 50 procenata gradana nema ništa protiv", rekao je Miletić.

Prema njegovim recima, dobro je sve dok nema govora mržnje i nasilja, i dok neki smatraju da Prajd nije potreban, drugi ističu da je on jako važan pa je voditi tu debatu potpuno u redu.

RUSI MARŠIRAJU KROZ BEOGRAD PROTIV GEJ PARADE: Desničari organizuju litiju od Hrama do Saborne crkve

"Ja kao organizator nemam problema da pročitam nešto protiv Parade iako mi se to ne sviđa, ali to je dobro. Promene ne mogu da budu izvršene za godinu dana”, navodi on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA