Ove fantastične dame pravile su pitu od krompira: Kada su završile sa poslom, u rukama su držale GASTRONOMSKO ČUDO (FOTO)

Za ovu čuvenu novokozarčansku krompirušu utošeno je više od 15 kilograma krompira,tri kilograma luka, 15 kilograma brašna, 10 litara ulja, nekoliko kesica bibera i soli

  • 2

Vredne Novokozarčanke koje su se istakle kao izvrsne domaćice još jednom su nas uverile da se najbolja pita krompiruša pravi u Novim Kozarcima u blizini Kikinde. One su na tradicionalnoj manifestaciji osmoj po redu "Pitijadi" umesile pitu za Ginisa, dugačku 28 metara. Za ovu čuvenu novokozarčansku krompirušu utošeno je više od 15 kilograma krompira, tri kilograma luka, 15 kilograma brašna, 10 litara ulja, nekoliko kesica bibera i soli.

Za krompirušu osim iskustva i vremena od tri sata pripreme, najbitnija je ljubav i umeće. Tajna pripreme ove slasne krompiruše leži pre svega u dugogodišnjem iskustvu ovih 15 žena iz Udruženja žena iz Novih Kozaraca koje su napravile gastronomsko čudo.

PITA MOŽE I BEZ KORA: Evo od čega još možete da je napravite! (VIDEO)

Mirela Blagojević, predsednica Udruženja, ističe da vredne domaćice godinama u svom domaćinstvu i po nekoliko puta nedeljno prave pite sa raznim ukusima, te da se nikada nije dogodilo da im se neka "omakne".

- Pita se, pre svega, mesi ručno, ne kupujemo gotove kore nego mesimo testo koje se razvija. Bitno je umesiti dobro testo, ni previše meko, ali ni tvrdo, to opet znaju samo naše članice koje već imaju dugogodišnje iskustvo. Prava krompiruša nije ako se ne stavi dovoljno luka, naravno i za to se zna tačna mera, začini su takođe bitni, dosta soli i bibera kako bi bila malo ljutkasta, a prijatna za jelo.

Foto: Drago Jankovic Foto: Drago Jankovic

Mirela kaže, da koliko god se mlađe žene trudile da nadmaše starije članice, pita koju one naprave ne može se meriti ni sa jednom.

SRBI IMAJU NAJVEĆU PITU NA SVETU: Krompiruša je duga 27,9 metara! (FOTO)

Nevenka Plavšić (70), jedna od najstarijih članica ovoga Udruženja kaže da pite pravi već punih 50 godina:

Foto: Drago Jankovic Foto: Drago Jankovic

- Pite su omiljeno jelo u našoj kući, svake nedelje pravim pitu sa krompirom, sirom, nekada slatku sa jabukama i sa ludajom. Za dobru pitu najvažnije je brašno, dosta začina i da se lepo umesi. Volim da mesim i da pravim pite, najsretnije sam kada vidim prazan pleh nedeljom. Nekada umesim i po dve, kaže nam baka Nevenka.

Foto: Drago Jankovic Foto: Drago Jankovic

Pored pravljenja pite za Ginisa na ovoj tradicionalnoj manifestaciji održano je takmičenje i u pravljenju najukusnije pite, te su se pored Ginisove pite, domaćice iz Novih Kozaraca i okolnih sela nadmetale koja će napraviti najukusniji pitu krompirušu i pitu sa sirom. Izbor od šezdeset ukusnih pita bio je težak zadatak za članove žirija. Sve su bile ukusne na svoj način, ali se kvalitetom izdvojila pita Milene Kačavenda, drugo mesto pripalo je Desi Đurin, dok je treće mesto osvojila Seka Čavka.

Foto: Drago Jankovic Foto: Drago Jankovic

Članice Udruženja žena iz Novih Kozaraca koje postoje već punih 40 godina bave se i starim zanatima. One marljivo rade i čuvaju tradiciju od zaborava, heklaju, vezu, pletu, prave tradicionalna srpska jela i pre svega čuvaju kulturni identitet naroda sa ovih prostora.

Foto: Drago Jankovic Foto: Drago Jankovic

Ove godine ove humane žene odlučile su da sav prilog sakupljen od prodaje pite daju u humanitarne svrhe za meštanina Novih Kozaraca koji je teško oboleo.

Čuvena "Pitijada" u Novim Kozarcima postala je nadaleko poznata, a pokrenuo ju je pokojni profesor fizičkog vaspitanja, Milorad Majkić, koji je biciklom putovao na olimpijske igre u Atinu i Peking. Uspomenu na profesora, Novokozarčani brižljivo čuvaju, a sa najboljom i najvećom pitom krompirušom svake godine počaste više stotina posetilaca koji nam kažu, da se najbolja pita pravi upravo u Novim Kozarcima.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA