SJAJNA VEST: Prihvaćen zahtev BiH za članstvo u EU

Odluka je doneta nakon što je ocenjeno da su ispunjeni svi uslovi iz evropske agende neophodni za razmatranje aplikacije

  • 5

Savet za opšte poslove EU, kojim je predsedavao delegirani ministar Vlade Slovačke, Ivan Korčok, prihvaćen je zahtev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i poslat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

NIJE SAVRŠENA ALI JE NAJBOLJA: Lideri EU najavili da će do marta izraditi novu VIZIJU UNIJE!

Odluka je doneta nakon što je ocenjeno da su ispunjeni svi uslovi iz evropske agende neophodni za razmatranje aplikacije. BiH je zahtev za članstvo u predala u februaru ove godine.

Savet je, naime, danas samo formalno zatražio od EK da podnese svoje mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u EU. To praktično znači da će BiH u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja koja treba da odgovori, preneli su mediji u BiH.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je davanje "zelenog setla" na aplikaciju BiH za članstvo u EU istorijski moment za evropski put i evropsku budućnost BiH.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Zvizdić kaže da je reč o zaključku s kojim će početi preme za dobijanje upitnika, što je jedna od najvažnijih faza u ovom procesu".

- Na ovoj fazi smo radili u proteklih 14 meseci. Ona je danas uspešno okončana i ovo je jedna od najpozitivnijih vesti za BiH, za sve građane Bosne i Hercegovine, za evropsku budućnost BiH, a posebno za mlade ljude koji će vrlo brzo živeti u BiH kao članici Evropske unije - dodao je Zvizdić, preneli su mediji u BiH.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • flamantes

    20. septembar 2016 | 17:06

    Čestitam BIH na uspjehu u pristupnim pregovorima. Sada predstoji ozbiljan posao usaglašavanja sa zakonima EU.

  • Zemljak

    20. septembar 2016 | 13:30

    Eto i oni ce prvi uci od nas zato sto mi lazemo narod i svet

  • Gavra

    20. septembar 2016 | 14:11

    Kome je to sjajna vest meni nije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA