KO JE ČOVEK KOJI JE UZNEMIRIO PLANETU: Ahmad Kan Rahami, napadač iz Njujorka je NAJGLUPLJI TERORISTA NA SVETU

  • 0

Ahmad Kan Rahami (28), Avganistanac sa američkim državljanstvom, uhapšen je u ponedeljak zbog sumnje da je kriv za eksploziju u Njujorku i postavljanje bombi u Nju Džersiju.

PUTIN PRAVI SVOJ KGB, STRAH I TREPET ZA SVE: Ovako će delovati čelični špijuni Rusije (VIDEO)

Hapšenje osumnjičenog usledilo je nakon klasične policijske istrage, prijave očevidaca, ali i intervencije sitnih kriminalaca i nesposobnosti samog osumnjičenog.

Policija ga je uhapsila u Lindenu u Nju Džersiju nakon razmene vatre u ponedeljak ujutro.

On je optužen za pokušaj ubistva policajaca, a tužioci još uvek raspravljaju o optužnicama u vezi sa bombaškim napadima u Njujorku u Nju Džersiju.

RUSKE I SIRIJSKE SNAGE DEMANTUJU: Nismo bombardovali humanitarni konvoj (FOTO)

Rahami je osumnjičen za učešće u tri incidenta tokom vikenda: eksploziju bombe pored puta po kom su trčali učesnici dobrotvorne trke u subotu ujutro u gradiću Sisajd Park u Nju Džersiju, zatim eksploziju bombe istog dana u Njujorku u kojoj je 29 osoba ranjeno i na kraju za postavljanje eksploziva u gradu Elizabet u Nju Džersiju u nedelju uveče.

Međutim, izgleda da ono što je on planirao ipak nije uspeo da ostvari.

SRBI ODLUČUJU O SUDBINI MIGRANATA: Oko 110.000 naših građana može da glasa na referendumu u Mađarskoj

U suboru ujutro, bomba je eksplodirala u Nju Džersiju, ali ona nije pričinila nikakvu štetu. Da trka nije odložena za nešto kasnije, bomba bi eksplodirala pola sata po njenom početku. Ovako je do eksplozije došlo pre početka trke i pre nego što je pristigla publika, tako da nije bilo povređenih ni žrtava. Takođe ni eksploziv nije „ostvario svoj pun potencijal“, jer je samo jedna od tri povezane bombe iz kućne radinosti eksplodirala.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kasnije istog dana bomba je na Menhetnu blizu jedne raskrsnice eksplodirala.

Međutim, pošto je bomba bila postavljena u kantu koja ima debele metalne zidove, eksplozija nije ubila nikoga i skoro svi ranjeni ljudi su prošli sa samo manjim povredama.

NAJVEĆI PREVARANT U RUSIJI: Sergej tvrdi da je Trampov špijun i da je mnogo jak, ali istina je drugačija (FOTO)

Rahami je kod druge bombe, koju je takođe na Menhetnu postavio, napravio još više grešaka.

Bezbednosne kamere su ga snimile kako ostavlja bombu, ona se nije aktivirala, a telefon koji je bio povezan sa njom pomogao je vlastima da ga identifikuju.

Policija je takođe našla i otisak njegovog prsta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kako je kasnije saopšteno, moguće je da su dva lopova izvadila bombu i uzela kofer u kom se nalazila i na taj način slučajno je deaktivirali.

Zatim su u nedelju dva beskućnika našla ranac sa eksplozivom koji je on ostavio kod železničke stanice u gradu Elizabet u Nju Džersiju i odneli ga policiji.

Ubrzo nakon toga objavljeni su identitet i fotografije osumnjičenog što je na kraju dovelo do njegovog hapšenja.

DA LI PORAZ ANGELE MERKEL ZNAČI POVRATAK NACIZMA: Mračna vremena kucaju na vrata Nemačke

Vlasnik jednog bara u Lindenu u Nju Džersiju video je Rahamijevu sliku na vestima u ponedeljak i nekoliko sati kasnije u svom baru primetio zaspalog muškarca koji izgleda kao osumnjičeni.

Čovek je pozvao policiju koja ga je identifikovala, a onda je Rahami počeo da puca i ranio je jednog policajca. Policajci su ga ranili i uhapsili, pa se trenutno nalazi u pritvoru.

Detalji o Rahamiju se polako pojavljuju. On je rođen u Avganistanu 1988. godine i preselio se u SAD 1995. godine kao sin azilanata.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

FBi ga opisuje kao naturalizovanog Amerikanca sa prebivalištem u gradu Elizabet u Nju Džersiju.

Njegovi prijatelji kažu da se on potpuno promenio nakon putovanja u Avganistan pre četiri godine. Tada je počeo da pušta bradu, da nosi tradicionalnu muslimansku odeću i da se moli.

Kažu i da je Rahami postao mnogo ozbiljniji.

NAJKRVAVIJI PROTESTI NA SVETU SU U OVOJ ZEMLJI: Najmanje 50 osoba ubijeno, jedan policajac živ spaljen (FOTO) (VIDEO)

- Kao da je postao druga osoba. Postao je ozbiljan i zatvoren - rekao je Fli Džouns koji zna Rahamija još od detinjstva.

Prema rečima njegove bivše devojke i majke njegove ćerke, Rahami je u srednjoj školi bio poznat kao odeljenski klovn, ali se kasnije promenio. Nije plaćao alimentaciju i često je pred ćerkom govorio loše o Americi. Mrzeo je homoseksualce i često kritikovao američku kulturu i vojku.

- Nikad nisam mislila da bi mogao da učini nešto ovako - rekla je ona.

UZNEMIRUJUĆE: Dva bika teška po POLA TONE sudarila se rogovima u Koridi i na mestu ostali MRTVI (VIDEO)

Rahami je više puta putovao u Pakistan i tamo se i oženio.

Za sada nema dokaza koji ga povezuju sa Islamskom državom, Al Kaidom ili nekom drugom velikom stranom terorističkom organizacijom, ali vlasti i dalje istražuju moguće veze sa drugim terorističkim grupama.

On je imao već problema sa zakonom ranije i bio je tužen po nekim građanskim tužbama, ali njihov ishod za sada nije poznat.

(Telegraf.rs / Izcor: Business Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA