Ministarstvo finansija poručuje da će oporezivanje vozila biti optimalno i pravično

U saopštenju Ministarstvo poručuje da je rano govoriti o konacnom rešenju i napominju da je u toku izrada radne verzije izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara

  • 3

Oporezivanje vozila biće optimalno i pravično, a zakonska rešenja oslanjaće se na najbolju praksu iz sveta, poručuju iz Ministarstva finansija, nakon napisa u medijima da će se oporezivanje ubuduće obavljati po vrednosti vozila a ne kubikaži.

NOVINE U PORESKOM SISTEMU: Porez na automobile po vrednosti, a ne po kubikaži motora!

U saopštenju Ministarstvo poručuje da je rano govoriti o konacnom rešenju i napominju da je u toku izrada radne verzije izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, u okviru koje će se, između ostalog, razmotriti i odrediti kriterijumi i merila za oporezivanje upotrebe motornih vozila.

Pre nego što zauzmu konacni stav u Ministarstvo kazu da će ponuđena rešenja analizirati i sagledati njihov uticaj na poreske obveznike.

S tim u vezi, a oslanjajući se na podatke iz dosadašnje prakse, vodiće se računa da se građani rasterete suvišnog troška visokih poreskih opterećenja i da se obezbedi optimalno i pravično oporezivanje, navodi se u saopštenju.

Nakon što zauzmu konacni stav tekst izmena zakona biće dostupan javnosti u očekivanju sugestija, a uz napomenu da će zakonski predlog pre svega zavisiti od sprovodivosti takvog rešenja u praksi koje ne bi trebalo da izaziva dodatne troškove administriranja.

JOŠ JEDNA UDAR NA DŽEP SRBA: Ko ne plati porez, na kazne i kamate daće još 100 evra

Svesni činjenice da veliki broj ljudi ekonomski opterećuje plaćanje poreza na starije automobile s motorima iznad 2000 kubika, Ministarstvo finansija učiniće sve da pronađe najbolje rešenje za sve građane. Zakon će biti usklađen sa najboljom praksom kako u okruženju tako i u svetu, zaključak je saopštenja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brale

    21. septembar 2016 | 16:24

    Neće starijim automobilima smanjiti porez,ostaje isti. Novina će povećati i to je to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA