• 24

SPREMATI ZIMNICU ILI JE KUPITI? Evo šta je jeftinije i da li se isplati praviti je sam!

- Ukoliko se odlučite da isti pravite, za 10 tegli mase 750 g potrebno je da kupite 25 do 30 kilograma paprika, tri kilograma plavog patlidžana, dve litre ulja, 300-400 grama soli. Na pečenje, a posle i na upržavanje oljuštenih paprika, potrošićete pet do šest sati - kaže iskusna domaćica iz Beograda Milena V. (57)

  • 24

Da li spremati zimnicu ili je kupiti - večita je dilema domaćica svake jeseni, pogotovo što marketi i pijačari izlaze sa sve bogatijom ponudom iz godine u godinu. Pravila na tržištu su takva da što je veća ponuda, to su niže cene, zbog čega mnogi radije odustaju od ideje da "zasuku rukave". Odlučili smo se da za vas malo prošetamo i pogledamo šta koliko košta.

Ajvar, koji svi najviše vole i zbog čega važi za "najslađu zimnicu", je najisplatljivije praviti jer je tegla od 750 grama u radnji od 500 do 650 dinara. Za deset ovakvih tegli biste morali da platite od 5.000 do 6.500 dinara.

ISTRAŽUJEMO ZA VAS: Hoće li nam ovogodišnja zimnica biti slatka ili "papreno" kisela?

- Ukoliko se odlučite da isti pravite, za 10 tegli mase 750 g potrebno je da kupite 25 do 30 kilograma paprika (80 dinara za kg), tri kilograma plavog patlidžana (80 dinara za kg), dve litre ulja (120-140 dinara za litar), 300-400 grama soli (50 dinara po kg). Na pečenje, a posle i na upržavanje oljuštenih paprika, potrošićete pet do šest sati - kaže iskusna domaćica iz Beograda Milena V. (57).

Dakle, za parike je potrebno 2.000 dinara, za patlidžan 240, 240 za ulje, 15 dinara za so i za struju u najjeftinijoj "zelenoj zoni" gde kilovat staje 5,26 dinara - oko 40 dinara. Prostom računicom dolazimo do duplo manjeg iznosa od 2.535 dinara.

SRBIJA NA NAJVEĆEM SAJMU U MOSKVI: Evo sa čime ćemo se predstaviti!

- Turšija je manje zahtevna, jer tu nema šta da se kuva ili peče, ali je potrebno dovući razno povrće. Najbolje je uzeti 10 kilograma povrća da bi se dobilo 10 kilograma turšije. Na 10 kg povrća ide 8 l vode, 250 g esencije, 400 grama šećera, 250 g soli, 10 g konzervansa, 10 g vinobrana i kesica bibera u zrnu - savetuje naša sagovornica.

Kako smo videli, na pijacama i u radnjama zeleni paradajz košta 50 dinara, paprika "turšijara" 60-70, karfiol 70-80, krastavčići "kornišoni" 100-120, šargarepa 50 i prokelj 50 dinara (po kg). Esencija košta 250 dinara (250 g), šećer 85 (za kg), konzervans, vinobran i biber od 10 g staju po 10-15 dinara. Sve zajedno može da vas košta blizu 980 dinara, a sudeći po tome da je pola kg kupovne turšije od 150-200 dinara, 10 kg bi vas koštalo najmanje 3.000 dinara.

Savršene fotografije svežeg domaćeg ajvara preplavile su internet. Istina koja se krije iza njih nije tako "ispeglana" (FOTO) (VIDEO)

Prema receptu "naše domaćice", za 10 litara soka od paradajza treba vam 20 kg paradajza, 250 g soli, kesica konzervansa i 1,5 do 1,8 kw koliko se potroši struje za sat vremena kuvanja (mada neko voli ređi, pa kuva kraće). Tako se kuvanjem u "domaćoj varijanti" za oko 100 dinara dobije 10 l kuvanog paradajza, dok biste u radnji samo jednu flašu platili toliko.

Šetajući po radnjama i pijacama, ustanovili smo da je računica vrlo jasna i da se ekonomski više isplati da zimnicu sami spremate. Osim toga, tako najbolje znate šta konzumirate, a šta ćete posle ovoga učiniti, ipak ostaje samo na vama.

(S.Vasić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    Tskodje i dzemovi se isplate.

  • Aca

    Fabrički ajvar se potpuno drugačije pravi od domaćeg,nema veze jedno sa drugim zato je i cena različita ali kome se sviđa ne treba da se baca na trošak i kupuje domaći...

  • ...i td

    Inace,u svaku zimnicu(slatku,slanu,kiselu,ljutu,gorku)se stavlja konzervans.Ko.kaze da to ne radi,laze.Da li je kupovni ili secer(prirodni konzervans)nije vazno,vazno je da bez njega zimnica propada.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima