KRAGUJEVČANKA PROKLETA SMS PORUKOM: Srbi se ne odriču proklinjanja, samo ih danas šalju mobilnim!

Poruku joj je poslala ljubomorna supruga majstora za popravku televizora

  • 14

Ko pomisli da su kletve i "dabogda ti…" nešto, već zaboravljeno, što se izgovara samo u zabitima ili u šalama, gadno se prevario. Kragujevčanka je nedavno prokleta SMS porukom na mobilni!

Najstrašnije kletve, kojima se nekome žele teška telesna oštećenja i smrt, i danas postoje. Stižu SMS porukama i mejlom. Razvoj tehnologije samo je novi način da kletva među Srbija opstane i u 21. veku.

"KLETVA KNEZA LAZARA POKOSILA JE OVO SRPSKO SELO": Stravičan vapaj Milenka A. ostaviće vas bez reči!

- Dabogda vam Sveti Devič i car Lazar iskrivio usta, polomio ruke, ranio srca. Da bog da vam Vračevi doneli zlo u kući, koje ste učinili, sami ćete se zaviti u crno.

Ovo je, od reči do reči, SMS poruka koju je nedavno na mobilni telefon dobila mlada Kragujevčanka. Poruku joj je poslala ljubomorna supruga majstora za popravku televizora.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Odnela sam televizor na popravku kod majstora koji mi je školski drug. Kako radi u kući, upoznala sam i njegovu suprugu, mladu ženu od oko 25 godina. Videla sam je jednom kada sam televizor odnela i jednom kada sam došla po njega. Sa drugom sam oba puta razgovarala možda po 15 minuta. Istog dana po preuzimanju televizora dobila sam taj SMS. Jasno mi je da je reč o ljubomornoj ženi, ali kletva? Ja nikada u životu ovako nešto nisam videla, mislila sam da je to nešto davno zaboravljeno. Da tako mlada osoba kune i to SMS porukom  - zbunjeno priča ova Kragujevčanka.

Većina mlađih danas o kletvama razmišlja samo u smislu šala sa interneta, tipa- daboda ti se pas ispovraćao na krevet pred gostima. Ipak, ima i onih za koje je kletva sve sem šala. Možda je najpoznatija srpska kletva, kletva kneza Lazara pred boj na Kosovu "Ko je Srbin i srpskoga roda…a ne doš’o na boj na Kosovo: Ne imao od srca poroda…". Predanja kažu da se kletva u nekim selima ostvarila, te su ta sela opustela.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

KO OVDE BACI SMEĆE, RAK GA POJEO: Tabla sa kletvom rešila veliki problem u srpskom selu! (FOTO)

Etnolog Lasta Đapović, koja se u svojim radovima bavila fenomenom kletvi, objašnjava da kletvena želja usmerava zlobu na ono što za proklinjanog ima najveću vrednost. Tako se u kletvama, snagom i magijom reči, teško bolesnima želi da ne mogu da umru, mladencima da jedno od njih izdahne na dan venčanja, porodicama da se zatru muška deca i prekine loza.

- Kletva je izraz nemoći, očaja ili besa pojedinca, pa i čiste zlobe. Po pravilu je individualan čin. Isključivo se oslanja na delovanje više sile, koja može, ali i ne mora da deluje na predloženi način. Pored toga ta sila može da deluje, prema našem narodnom verovanju, direktno na onoga na koga se odnosi, ali može   dotičnog da preskoči i da pogodi potomke sve do devetog kolena. Često se, bilo koja nevolja ili nesreća koja se desi onome na koga je kletva bačena, bar u našim selima, tumači kao posledica kletve. Otuda postoji atavistički strah, ili bar neprijatnost, i kod našeg savremenog i gradskog čoveka, ako ga neko kune, objašnjava za Telegraf dr Lasta Đapović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona je u svom radu "Smrt i onostranost u kletvama", u izdanju Etnografskog instituta SANU, detaljno pojasnila fenomen kletvi, kojih se bojimo, a malo o njima znamo.

Objašnjava da postoje kletve izrečene u besu, trenutku, ali i takozvane "kletve sa predumišljajem", nastale nakon višegodišnje mržnje. One se izgovaraju u svečanom tonu i praćene su udaranjem kamena o kamen ili nogom o tlo, da bi se kletva "privatila". Kako je navedeno u pomenutom radu, postoje svedočanstva o ženama koje su se u kletvama "specijalizovale i usavršile".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Po narodnom verovanju, nema svaka kletva jednaku težinu…Tako se teškom kletvom smatra roditeljska kletva - objašnjava dr Đapović.

KLETVA GROBOVA: Mrtvih na Zlatarskom jezeru biće onoliko koliko je... (FOTO)

Prema njenim rečima u narodnoj književnosti česti su primeri da se majčina, čak i nehotična kletva - ispunjava. Smatra se da očevi ređe proklinju, ali "kunu iz srca", te je njihova kletva opasnija i efikasnija. Teška je i kumova kletva, jer se veruje da je kum veza između čoveka i boga. Ipak, veruje se da je od najtežih kletvi ona koju izgovara ostavljena devojka, kojoj je ogovaranjem uništena čast i šansa za udaju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Veruje se "da bog čuje" kletvu udovice, siročadi i nejakih, izazvanu nanetom nepravdom.

Jedna od bitnih verovanja u vezi kletvi, a koje daje bar mali odušak strahu od budućnosti, je verovanje da nepravdano izrečena kletva neće pogoditi onoga kome je upućena, već će se vratiti onome ko ju je izrekao.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belasica

    22. septembar 2016 | 15:50

    Kakva je ovo veštica od žene, u 21vom veku sa kletvama da se bavi. Strašno!

  • Predator

    22. septembar 2016 | 17:15

    Sledeći put kad ti se pokvari televizor,ti ga donesi kod mene! Ja ću se potruditi da ti razbijem klevetu,na obostrano zadovoljstvo!

  • notorious

    22. septembar 2016 | 15:37

    Da, da. Koliko je majki, sestara, dece, očeva... proklinjalo Amere i ostale koji su nas bombardovali pa ništa. Oni se šire i sve jače napadaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA