Brojite kola po ulici, glumite maskotu, iznosite leševe... Evo koliko možete da zaradite preko OMLADINSKE ZADRUGE

Poslodavci najviše traže radnike u proizvodnji, magacinu i logistici, marketingu, trgovini i na administrativnim poslovima, dok nezaposleni najviše traže poslove u proizvodnji, prodaji, modnoj industriji, marketingu, ali i administrativne poslove - otkriva Kocić

  • 3

Poslovi kićenja novogodišnjih jelki, sviranje violine na događaju, brojanje automobila na parkingu, promoter maskota (Meda DJ) i slični, samo su neki od poslova koji se traže preko pojedinih agencija za zapošljavanje. Ovaj način zapošljavanja, bez obzira na raznovrsnost ponude, trenutno je najpopularniji i uzima sve više maha, a procenjuje se da takvih radnika u Srbiji ima oko 70.000.

Prema rečima marketing stručnjaka Jovana Kocića iz agencije za zapošljavanje "Workforce group", dnevnice onih koji se zaposle preko agencija, kreću se u rasponu od 1.000 do 3.000 dinara u proseku.

- Poslodavci najviše traže radnike u proizvodnji, magacinu i logistici, marketingu, trgovini i na administrativnim poslovima, dok nezaposleni najviše traže poslove u proizvodnji, prodaji, modnoj industriji, marketingu, ali i administrativne poslove - otkriva Kocić.

Foto: wikipedia/TheMiner, Printskrin: TV Prva Foto: wikipedia/TheMiner, Printskrin: TV Prva

VODIČ ZA POSAO: Šta vam je potrebno da biste radili kao lekar u Nemačkoj?

Kocić kaže da neretko dobiju i neobične ponude, poput poslova na kićenju novogodišnjih jelki, sviranju violine na događaju, brojanju automobila na parkingu, promociji maskota (Meda DJ) i da se i za takve poslove prijavljuju.

U omladinskim zadrugama (OZ) su malo probirljiviji kada je ponuda poslova u pitanju. Tamo ne prihvataju rizične poslove, jer su oni koje angažuju mlađi od 35 godina.

Oprez prilikom zapošljavanja u inostranstvu

- Čuo sam da su nekada preko zadruga angažovali radnike da peru ili iznose leševe iz bolnica i to je bilo dobro plaćeno. Ni takvu ponudu nismo imali, ali recimo, ne prihvatamo radove na visinama višim od tri metra, pa zato alpinisti i monteri ne dolaze u obzir. Najviše se traže kasiri, mesari, pekari, vozači i radnici u proizvodnji. Na težim poslovima su angažovani viljuškaristi i zavarivači - kaže direktor OZ "Bulevar" Nikola Milić.

Maskota lanca picerija "Little Caesars". Foto: Wikimedia Commons/Michael Hicks Maskota lanca picerija "Little Caesars". Foto: Wikimedia Commons/Michael Hicks

Ovako se dolazi do plate od 4.500 evra

Minimalna cena rada u studentskim zadrugama je 135 dinara po satu i to se odnosi na poslove utovara, istovara i selidbe, koje ima u ponudi OZ "Grof".

- Dosta se traže mladi za pomoćne poslove, na deklarisanju robe, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, kuvari, radnici u proizvodnji - ističe Slađana Uzelac iz OZ "Grof".

Nedavno je ministar za rad Aleksandar Vulin najavio novi zakon koji će regulisati rad preko agencija na lizing. Od dogovora sa sindikatima i poslodavcima zavisi da li će se on naći u skupštinskoj proceduri.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • patriot

    24. septembar 2016 | 09:57

    Lizing ljudi je ilegalan kao sto je ilegalna prostitucija. Agencije koje to rade su kao takozvani makroi u prostituciji

  • bucka

    26. septembar 2016 | 17:07

    Radim preko tzv. omladinske zadruge i smatram da je to sve jedna obicna mucka. Prijave nas kad stignu, odjave jos brze i to bez naseg znanja. (Ako nam uopste i ide radni staz) a plata je 1070 din po danu, bez placenog obroka i troskova putovanja. Plata kasni, pa za npr. jun mesec, plata leze u septembru. (do duse, prvog u mesecu). Radimo na poziv, dakle nikad be znamo kad pocinjemo da raximo i dokle radimo. I treba neki zakon da se to sve uredi kako treba. Ja cak i ne vidim potrebu za takvim institucijama, jer i sluzba za nezaposlene moze da radi isti posao. I mi mladi treba od necega da zivimo.

  • Katarina

    18. april 2017 | 22:14

    Da li postoji negde posao maskote?? I koliko bi mogao da kosta? I da li uopste postoji posao za maloletnika? (Trazim posao maskote, tj nosenje kostima, koji je dobro placen) Hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA