• 6

Devojčicu oterali iz školske menze jer je DONELA SENDVIČ OD KUĆE!

Devojčicini roditelji su time što su joj spakovali sendvič svesno prekršili pravilo po kom deca ne smeju da jedu ništa sem obroka koji dobiju u školskoj menzi

 • 6

Pre nekoliko dana jedna učenica u Milanu donela je u školu obrok od kuće i ne bi se ništa čudno desilo da je školsko osoblje zbog toga nije oteralo iz menze i poslalo u praznu učionicu da tamo jede.

Deci u Beogradu ZABRANJENO da od kuće nose hranu u ŠKOLU!

Njeni roditelji su time što su joj spakovali sendvič svesno prekršili pravilo po kom deca ne smeju da jedu ništa sem obroka koji dobiju u školskoj menzi, piše Gardijan.

U vrlo brzom roku ovaj sendvič se pretvorio u vatrenu raspravu u kojoj su suprotstavljene strane imale jasne argumente. Na jednoj su roditelji koji sami žele da spremaju obrok svojoj deci, ili da im daju opciju da kupe neki drugi, dok su sa druge strane školski službenici i lokalni političari. I jedni i drugi strastveno raspravljaju o pravima roditelja, pogledima na hranu i zahtevima školskog osoblja da se pravila poštuju pod svaku cenu.

Cela rasprava oko hrane započela je u Torinu gde je nedavno jedan sudija odlučio da roditelji imaju pravo da daju svom detetu neku drugu hranu od one koju škola nudi. Roditelji su se u konkretnom slučaju žalili na količinu i kvalitet obroka u kantini. To je podstaklo roditelje istih i sličnih stavova iz Milana da započnu svoju borbu za "pravo na alternativni obrok" pa su iz protesta počeli da šalju svoju decu sa spakovanim obrocima od kuće.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Na kraju je pitanje školskog obroka zašlo duboko u sferu politike. Predstavnici levog centra iz Demokratske stranke podržavaju sadašnju zabranu da se obroci nose od kuće i to argumentuju željom da se očuva mir i red, dok predstavnici konzervativne stranke Forza Italia podupiru roditelje koji istraju na tome da deca nose hranu od kuće.

Prosvetna radnica Ana Skavuzo jasno stoji na strani zabrane nošenja hrane od kuće:

- Ako dozvolite svima da nose svoju hranu, kako možete da budete sigurni da se nešto neće dogoditi? Ručak je deo edukacije. Učenici moraju da nauče kako se sedi zajedno, da mora da se jede prava organska hrana i da ne mogu samo da grickaju čips i čokoladu ceo dan. Škola znači da ste deo zajednice - objasnili su iz kancelarije Skavuzo.

Na strani ipak malobrojnih roditelja koji se bune je Marilu Santoiema, jedna od majki koje žele da njihova deca nose hranu od kuće:

- Ne želimo da pobedimo pod svaku cenu. Samo želimo bolji kvalitet hrane i da školski ručkovi budu samo određenih dana - kazala je.

U Milanu se u školskim kantinama hrani oko 80 000 dece, a njihovi roditelji plaćaju cenu obroka u skladu sa svojim mogućnostima, što za većinu iznosi oko 2.60 evra dnevno.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Doberman

  23. septembar 2016 | 12:34

  u sparti su svi morali da rucaju zajedno i isto, zene, deca, muskarci, oba kralja... zasto?

  7
  3

  Podelite komentar

 • Maestro

  23. septembar 2016 | 14:13

  Potpuno su u pravu. Ako je sa njenim zdravljem sve u redu i ne jede neku posebnu hranu, onda mora da poštuje opšta pravila školske menze.

  6
  11

  Podelite komentar

 • Velislav

  23. septembar 2016 | 14:50

  Još jedno od evropskih pravila koje će i naši nikogovići morati da usvoje.

  5
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima