• 4

U Srbiji ima oko 7.000 migranata!

Mišković je rekao da Srbija ima sve što je potrebno za zbrivanjavanje migranata, kako bi im obezbedila smeštaj, hranu, toplu vodu, zdravstvenu negu, ali je dodao da svi koji žele da pomognu mogu da se obrate Komesarijatu

 • 4

U Srbiji boravi oko 7.000 migranata, izjavio je danas Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i napomenuo da ukupni kapaciteti za prihvat migranata još nisu puni i da mesta još ima.
 "LEPO JE OVDE U SRBIJI, ALI HRANA BI MOGLA DA BUDE MALO BOLJA": Telegraf sa avganistanskim migrantima (VIDEO)

U Centru za tražioce azila u Krnjači jutros je oko 1.000 izbeglica, uglavnom iz Avganistana i Pakistana, a Mišković ističe da u taj centar dnevno dođe između 20 i 30 migranata, kao i da se njihov perod zadržavanja produžava, pa sada ostaju po mesec i više dana.
- Kapaciteti Centra su puni, ali ovo nije jedini centar. Imamo pet stalnih i 14 privremenih centara, tako da ukupni kapaciteti nisu puni i ima još mesta - rekao je Mišković za RTS.
On je istakao da Srbija ima sve što je potrebno za zbrivanjavanje migranata, kako bi im obezbedila smeštaj, hranu, toplu vodu, zdravstvenu negu, ali je dodao da svi koji žele da pomognu mogu da se obrate Komesarijatu.
Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP


Govoreći o migrantskoj krizi i pomoći UN šefica kancelarije UN u Srbji Irena Vojačkova Solorano rekla je da UN pomažu Srbiji i finanisjski i humanitarno, i podržavaju Komesarijat, posebno u identifikaciji izbeglica, jer je, kako je rekla, veoma važno napraviti razliku ko su izbeglice, a ko migranti.
- Oni koji se identifikuju kao izbeglice mogu da dobiju pomoć u Srbiji, mogu da se integrišu u srpsko društvo ili pređu u neku drugu zemlju koja bi ih prihvatila. Oni koji nisu identifikovani kao izbeglice moraće da sagledaju druge opcije - ili će se dobrovoljno vratiti kući ili će ih prihvatiti neke druge zemlje - rekla je ona za RTS.
Navodeći da su UN uvek pomagale Srbiji kada je reč o izbeglicama, ona je rekla da će neke izbeglice ostati u Srbji, ali to "oko toga nema velike zabrinutosti".
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič


Upitana da li vidi kraj krizi na globalnom niovu i postoji li razumevanje između svetskih lidera, ona je rekla da se posle GS UN u Njujorku, može reći da postoji razumevajne između svih lidera da ovo treba da se završi i najavila Konferenciju u migracijama za 2018. godinu.
- U Njujorku smo imali prilično jedinstven stav i 193 zemlje članice UN dogovorile su u Njujorškoj deklaraciji će se baviti ovom situacijom i da će uložiti sve napore da zaštite izbeglice i daju im pomoć koja im je potrebna - rekla je ona.
Kako je rekla, postoji solidan međunarodni pravni sistem prihvata, a sve zemlje članice su posvećene da se taj sistem osnaži, izbeglice zaštite i da im se omogući pristup uslugama gde god da su.
- Prioritet je da se pripremimo za globalnu diskusiju 2018. godine. Biće to jedna teška diksusija, ali činjenica da smo se dogovorili da je održimo je korak napred - rekla je Solorano.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marijana Bakov

  A nas narod neka gladuje , stvarno sramota.U jednim novinama pre neki dan procitam o jednoj baki iz Zajecara koja sama odgaja petoro unucadi,goli i bosi , gladni i zedni.Drzavo pa zar oni nemaju pravo na smestaj i tri obroka dnevno?????A ovi sto ce sutra dan da kolju nasu decu i nas imaju.Sramota stvarno.

  19
  1

  Podelite komentar

 • SRB IN

  Kakva neodgovorna izjava ovog gospodina. U Srbiji ima 7000 migranata a on kaže da ima još mesta pa samo izvolte. Šta će onda vojska i policija na granici?

  15
  1

  Podelite komentar

 • Ђорђе

  Gladnima u Srbiji koji nemaju ni po jedan obrok preostaje da u svojoj zemlji traze azil kako bi dobili tri obroka dnevno.

  7
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima