MISTERIJA U MAKEDONIJI: U pećini pronađeno 59 ljudskih lobanja! (FOTO)

Početkom septembra, kada je policiji prijavljeno da se u pećini nalaze ljudske kosti, iz pećine je ineseno 19, a juče još 40 ljudskih lobanja i kostiju

  • 3

Po nalogu Tužilaštva iz Gostivara, stručni tim sastavljen od arheologa, antropologa i spreleologa, juče je iz pećine pod jezivim nazivom „Lobanja“, koja se nalazi između sela Tajmište i Bačiške reke, blizu Kičeva, na zapadu Makedonije, izneo sve ljudske ostatke.

PRODAVNICA TUŽNIH USPOMENA I PROPALIH IDEALA: Zar je ovo sve što nam je ostalo od nekadašnjeg bratstva i jedinstva? (FOTO)

Početkom septembra, kada je policiji prijavljeno da se u pećini nalaze ljudske kosti, iz pećine je ineseno 19, a juče još 40 ljudskih lobanja i kostiju. Sve je to preneto u Institut za sudsku medicinu, kriminalistiku i medicinsku deontologiju u Skoplje, gde će biti izvršena njihova obrada, nakon čega će se znati koliko su stare, kako su ti ljudi stradali i da li se možda radi o masovnoj grobnici.

Brojne lobanje i ljudske kosti u toj pećini prvi su 1998. godine pronašli članovi Planinarsko–speleoološkog društva “Bistra” iz Kičeva. Zbog jezive slike koju su tamo ugledali oni su pećinu nazvali “Lobanja”, a o svom otkriću obavestili su policiju, koja je tek sada, posle 18 godina reagovala.

- Naše planinarsko društvo je još 1998. godine pronašlo ove lobanje. Kosti u pećini su veoma stare, a deo njih su kalcificirane - izjavio je Sašo Božinovski, predsednik Planinarsko–speleoološkog društva “Bistra” iz Kičeva.

Oni su o tome obavestili MUP i javog tužioca, ali zbog snega višeg od pola metra, oni tada, sa timom javnog tužilaštva nisu uspeli da se u pećini probiju do kraja.

- Prilikom poslednjeg istraživanja uspeli smo da dođemo do jednog kanala, koji do tada nije bio istražen, gde smo otkrili malu podzemnu reku. I tu smo pronašli ljudske kosti, što navodi na zaključak da su žrtve možda bacane kroz neki vertikalni otvor koji se nalazi iznad pećine „Lobanja“, objašnjavaju članovi PSD “Bistra”.

Jednu lobanju su 2000. godine odneli na analizu tadašnjem direktoru Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa Makedonije, Pasku Kuzmanu, koji je konstatovao da se radi o muškarcu između 30 i 40 godina starosti. Probali su da istu lobanju odnesu i u Bugarsku da bi se tačno utvrdio period od kada potiče. Pošto u tome nisu uspeli, lobanju su vratili nazad u pećinu.

Sišli su u pećinu koja je bila ZAPEČAĆENA 5,5 MILIONA GODINA, a tamo su pronašli jedinstveno BLAGO (VIDEO)

Članovi PSD “Bistra” ističu da je veliki broj lobanja i kostiju bio razbacan po celoj pećini, a na nekim lobanjama su bili vidljivi tragovi nasilja. Danas, čak 18 godina nakon otkrića, policija i tužilaštvo su rešili da ispitaju pećinu i ostatke ljudskih lobanja i kostiju.

Da li su u međuvremenu dobili neka nova saznanja, zna će se tek kada stručnjaci Instituta za sudsku medicinu, kriminalistiku i medicinsku deontologiju u Skoplju završe sa analizama i daju svoje mišljenje.

(Telegraf.rs / D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja Avgust

    23. septembar 2016 | 14:14

    Nasli da je osoba srata izmedju 30 i 40godina ali prije koliko se desilo ubistvo nemogu da u utvrde daj molim vas ili krijete nesto ili sr desilo za vrijeme aleksandra makedonskog

  • Република Српска Држава

    26. septembar 2016 | 15:03

    Како Македонске власти ? Па зар није права Македонија Грчка Држава

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA