U Srbiji je danas izmereno 0 stepeni, pogledajte koliko treba da bude da bi grejna sezona počela ranije

Iako je jutros izmereno samo 0 stepeni, to nikako nije dovoljno da grejna sezona ranije počne

  • 8

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ali su stanovi širom Srbije, pogotovo ujutru i uveče, zreli za zagrevanje. Prema prognozama za poslednju nedelju septembra i prvu oktobra, jutarnje temperature u pojedinim mestima neće prelaziti 3. podeok, a jutros je najniža zabeležena temperatura bila samo 1 stepen, što će mnoge naterati da se snađu i  svoje domove zagreju i pre početka grejne sezone.

 

HLADNO JE A GREJANJA NEMA: Otkrivamo da li u stanovima smete da imate SMEDEREVAC i da se grejete na drva

 

Raspitali smo se da li je moguće i pod kojim uslovima, da grejna sezona ranije počne.

 

– Moguće je da grejna sezona ranije počne, ukoliko tri uzastopna dana prosečna temperatura bude ispod 12 stepeni. To je u skladu sa propisanim pravilima, i svaka toplana mora toga da se pridržava – rekao je za Telegraf Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije.

 

SMRZAVAMO SE: U Srbiji VEĆ izmereno - 0 STEPENI

 

Dodao je da će 1. oktobra većina, od 54 toplane, koje su članice tog udruženja početi hladne probe, a da će deset dana kasnije sve biti spremne za početak grejanja.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

– Većina toplana će već početkom oktobra početi sa hladnim probama, po potrebi i sa toplim, ali samo ukoliko se ukaže potreba  i grejna sezona će početi ranije – kazao je Lečić.

 

ODJAVA SA CENTRALNOG GREJANJA SAMO DO 1. OKTOBRA: Cena zavisi od grada do grada, od 0 do 13.000 dinara!

 

Prema rečima metorologa, samo izračunavanje prosečne temperatura koja treba da bude ispod 12 stepeni tri dana uzastopno, ne bi trebalo da bude jedini parametar za prevremeni početak grejne sezone.

 

– Ima niz faktora koji još utiču na osećaj hladnoće, sem prosečne temperature, i to bi trebalo da uđe u obzir. Ukoliko ima i 15 stepeni, na primer, a duva vetar, za grejanjem ima i te kako potrebe. Te parametre su toplane postavile, i koliko je meni poznato, oni nikada nisu počeli ranije sa grejanjem pod tim njihovim uslovima – kazao je meteorolog Đorđe S.

 

(J.Prošić)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • :)

    23. septembar 2016 | 19:12

    Eto,i posle da placamo grejanje cele godine,a hladni nam stanovi.

  • Maki

    23. septembar 2016 | 20:34

    Pa zašto kad možemo da platimo lekove za tih 15 dana dok cekamo. U trsteniku nikada ali nikada nije počelo grejanje ranije ama ni dan tako da čisto sumnjam da će ove god. Samo ne znam kakav je to dogovor ako vazi samo za bg toplane. Sramota

  • Petar

    23. septembar 2016 | 20:10

    U normalnoj drzavi je 17 stepeni a ne 12, to samo moze kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA