• 53

Ko koči proglašenje PATRIJARHA PAVLA za sveca?!

- Ne treba zaboraviti da današnji Sabor SPC čine vladike koje su bili Pavlovi savremenici i da nisu svi negovali dobre odnose sa njim - otkrivaju iz SPC

  • 53

Nije tajna da je Patrijarh Pavle za života u narodu važio za jednog od omiljenih srpskih poglavara SPC, a priča o njegovoj kanonizaciji nikada nije izgubila na aktuelnosti.
ČOVEK KOJI NIKAD NIJE GLASAO DANAS BI NAPUNIO 102 GODINE: Sve o životu patrijarha Pavla koji i dalje živi u nama!

Večernje novosti su istražile kada bi patrijarh Pavle mogao da se uvrsti u grupu svetitelja i šta je sve potrebno da do toga dođe.
- Osim kulta u narodu, potrebno je da je budući svetitelj živeo na "glasu svetosti", što znači da je tokom života bio bezuslovno privržen ispovedanju hrišćanske vere. Dokaz svetog života jeste i netruležno telo posle smrti, ili točenje mira iz moštiju. Čudesna iscelenja, za razliku od katolika, kod nas nisu obavezan element pribrojavanja nove ličnosti svetima. Mnogo je važniji lik istinskih bogotražitelja koji budući svetitelji izgrađuju za života - rekli su iz Srpske pravoslavne crkve.
Foto: Stefan Zukić

Foto: Stefan Zukić


Za neke predstavnike SPC, preduslov za kanonizaciju su oslikavanje "kandidata" na ikonama i pevanje tropara, ali i dovoljan vremenski interval koji bi trebalo da protekne.
Upućeni smatraju da bi patrijarh Pavle mogao biti proglašen za sveca u toku vladanja naredne generacije vladika.
- Ne treba zaboraviti da današnji Sabor SPC čine vladike koje su bili Pavlovi savremenici i da nisu svi negovali dobre odnose sa njim. Zbog toga, ali i suda vremena, bolje je sačekati i za svetitelje prolašavati ličnosti koje je zaista odlikovala svetost - rekao je sagovornik Novosti.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    Pavle i niko više nikada.

  • Marko NS

    Čitam kritike i zamerke na Vladiku.Mislim da treba poći od njegove iskrene i istinske kritike crkvene ali i svetovne stvarnosti koja je osnov ovog obraćanja javnosti i koja je dragocena.To je ono što smeta onima koji sebe u tome prepoznaju,i u crkvi ali i u vlasti i u narodu.Mislim isto da episkop i na ovaj način ukazuje sebi i drugima na zavete koje je dao kad je postao monah i kojih se u životu treba prdržavati što je tako retko oko nas.Pitanje nošenja mantije,fudbala i slično treba posmatrati u skladu sa crkvenim pravilima i zavetima koje je dao i nisu od posebnog značaja za ove istinske dobre misli.Tako su bez obzira na (pre)oblačenje i fudbal koji ponekad igra njegova razmišljanja i kritika stvarnosti potpuno na mestu.

  • Sladjan

    On je po meni vec svetac.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima