• 31

Pomeranje sata ukida sve više zemalja: EVO KAKO BI TO UTICALO NA SRBIJU

Letnje vreme više odgovara sportistima, ljudima koji rade kancelarijske poslove i koji osam sati, ili duže, borave sedeći u zatvorenom prostoru, ali nikako ne odgovara zemljoradnicima

 • 31

Sve više zemalja napušta sezonsko računanje vremena, i trajno prelaze na "letnje" - kada spavamo sat kraće, ali nam je dan duži. Poslednja u nizu zemalja, ovu odluku je donela Turska. Srbija još uvek ne razmatra ovu opciju, ali mišljenja su podeljena - jedni smatraju da je dobar potez da se vreme u budućnosti neprestano računa po letnjem režimu, i da se sat više nikada ne pomera, dok su drugi mišljenja da je pomeranje sata u skladu sa potrebama života i dužinom dana.

 

Ukoliko primate penziju iz Hrvatske, imate besplatnu pravnu pomoć 4. i 5. oktobra

 

Odluka turske vlade donesena je sto godina nakon što se dogodilo prvo pomeranje kazaljke na svetu: to je bilo u proleće 1916. godine i teritorija Austrougarske. Na ovaj potez tadašnja vlast odlučila se jer su želeli da isprobaju kako će zamisao funkcionisati u praksi - da se uskladi dnevno svetlo sa uobičajenim dnevnim obavezama ljudi. Želeli su da na taj način uštede energiju koja se trošila na rasvetu. Vremenom je ovaj trend prihvatila cela Evropa i Severna Amerika. Što se ostatka sveta tiče, ovaj model poštuju Iran, Mongolija, Brazil i Namibija. Donedavno su ovom krugu pripadale i Rusija, ali je Vladimir Putin ukinuo pomeranje sata.

 

Prošao je VEK I PO od smrti našeg najvećeg vojskovođe!

 

Kome odgovara, a kome ne promena sata?

 

Letnje vreme više odgovara sportistima, ljudima koji rade kancelarijske poslove i koji osam sati, ili duže, borave sedeći u zatvorenom prostoru, ali nikako ne odgovara zemljoradnicima i ljudima koji se bave poljoprivredom, jer se letnje računanje vremena zapravo ne poklapa sa biološkim vremenom.

 

Foto-ilustracija: Foter/mislav-m, Profimedia

Foto-ilustracija: Foter/mislav-m, Profimedia

 

Takođe, Srbija, a naročito veći gradovi poput Beograda i Novog Sada, nadaleko su poznati po dobrom noćnom provodu, što znači da ugostiteljima odgovara da na neki način "ranije padne mrak". Tako da njima baš ne bi prijalo da letnje računanje vremena ostane na snazi zauvek.

 

 

Ipak, najmodavci sportskih hala, terena... zadovoljno bi trljali ruke, ukoliko se uvede letnje računanje vremena, jer je dokazano da ljudi više vežbaju u popodnevnim i večernjim satima, pre spavanja, zbog tempa života i dnevnih obaveza, pa njima odgovara da "mrak padne ranije".

 

Kako vama više odgovara? Obavezno nam pišite u komentarima!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Axel

  26. septembar 2016 | 15:54

  Kako bi ukidanje sata uticalo na Srbiju ne znam al znam da bi na mene odlicno uticalo jer 7 dana ne mogu da dodjem sebi kad se sat pomeri

  163
  42

  Podelite komentar

 • Maki

  26. septembar 2016 | 16:54

  Radim 10 sati tako da nemam pojma kada je dan a kada je noć

  61
  9

  Podelite komentar

 • Jelena

  26. septembar 2016 | 17:10

  Verovatno bi uticalo na povecanje cena svih vrsta goriva,mesa i mesnih preradjevina, svih ostalih proizvoda?

  54
  10

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA