• 0
 ≫ 

USKORO NAJVEĆA MANIFESTACIJA U ZEMLJI: Sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

 ≫ 

Na Sajmu će, pored Irana, učestvovati i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore...

  • 0

Pod sloganom "Knjige u ruke", od 23. do 30. oktobra biće održan 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, uz učešće više od 450 izlagača, a počasni gost biće Iran, najavljeno je danas na konferenciji u Skupštini grada Beograda.

BIĆE HISTERIJAH: Zorannah piše ne jedan, nego 3 ROMANA! (FOTO)

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić istakla je da je Sajam knjiga najveći brend Beograda, jedna od slika koju Srbija šalje u svet, te da ih to obavezuje da taj ugled i tu sliku čuvaju.

Najsiromašniji predsednik na svetu sa Kusturicom otvorio PRVI SAJAM KNJIGA u Andrićgradu!

Ambasador Irana u Beogradu Madžid Fahim Pur najavio je da će tokom Sajma knjiga u Beogradu boraviti ministar kulture Irana i da će tom prilikom imati niz susreta sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima institucija kulture.

Pur je rekao i da će ministri kulture Irana i Srbije potpisati trogodišnji program saradnje od 2016. do 2019. godine.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ambasador je podsetio da je nedavno u Teherenu boravio gradonačelnik Beograda Siniša Mali i da je tada potpisan Memorandum o razumevanju, čiji se jedan segment odnosi i na kulturu, koja je, prema rečima Pura, najvažnija karika za unapređenje celokupne saradnje između Srbije i Irana, a koja se poslednjih godina ubrzano razvija.

Na Sajmu će, kako je najavljeno, učestvovati najmanje 10 izdavača iz Irana koji će predstaviti dela na persijskom, engleskom i srpskom jeziku iz oblasti iranistike, religije, gnosticizma, zatim naslove savremene iranske književnosti, knjige za decu i omladinu i iz oblasti kinematografije.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Ataše za kulturu u Ambasadi Irana Mohsen Solejmani predstavio je bogat program koji počasni gost Sajma priprema - organizovanje "Dana Irana", predstavljanje šest knjiga koje je na srpskom objavio Kulturni centar Irana, četiri okrugla stola na kojima će učestvovati iranski i srpski pisci, radionicu ilustracije, iransko dramsko pripovedanje, više izložbi, reviju iranskih filmova u Muzeju Kinoteke...

Solejmani je rekao da očekuju potpisivanje najamanje tri sporazuma o uzajamnoj prodaji/kupovini autorskih prava između iranske književne agencije i iranskih i srpskih izdavača za objavljivanje 20 dela, kao i protokola o saradnji sa jednim srpskim izdavačem za prevođenje tri naslova na srpski jezik.

U planu je, kako je rekao Solejmani, i osnivanje Udruženja književnika Srbije i Irana.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Na Sajmu će, pored Irana, učestvovati i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore...

Gosti će biti Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjena Ebert, Anton Holcer, Marketa Hejkalova.

Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju dela autora mlađih od 30 godina.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Urednik programa Sajma knjiga Dragan Hamović najavio je niz tematskih trebina od Šekspira i Servantesa, do Jasenovca i srpskog romana u domaćem filmu, forum Bibliotekarskog društva Srbije "Biblioteke i nabavke knjiga: statistika, praksa, javne nabavke, otkup", kao i Međunarodnu konferenciju o kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima.

Planiran je i program za najmlađe, niz izložbi o Šekspiru, Servantesu, Petru Kočiću, Jasenovcu, predstavljanje najlepših knjiga Međunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke, zatim postavka prvih i raritetnih izdanja dela Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Kočića.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da se zalažu da Sajam knjiga, koji je veliki društveni događaj, a ne samo kulturna manifestacija, bude u znaku razmene mišljenja i ideja, a sa ciljem afirmacije čitanja, pored susreta sa piscima i izdavačima, biće organizovan i poseban program sa predstavnicima različitih profesija.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Kao i prethodnih godina, biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu, najlepšu knjigu, nagrada za izdavača iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Školski dan biće 27. oktobra, pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima