ZNA ŠTA JE DOBRA REKLAMA: Ovaj čovek 33 godine na vašarima prodaje sekače - oštrače "na mikrofon" (FOTO) (VIDEO)

Duško priča u mikrofon foksiran uz lice, da bi mu ruke bile slobodne da demonstrira čudo od sekača

  • 0

O značaju valjane i upadljive reklame, koja kupca informiše, ali i natera da želi baš to što bi prodavac da mu proda, danas je na vašaru u Kragujevcu pokazao Duško iz Aleksinca. On je prodavac oštrača i sekača "za keramiku, mermer, fasade", a njegovim proizvodom "10 godina oštriš, 50 kilometara sečeš".

EVOLUCIJA VAŠARA: Kragujevački sajam postao veliki "second hand" mol na otvorenom (FOTO)

Duško priča u mikrofon foksiran uz lice, da bi mu ruke bile slobodne da demonstrira čudo od sekača. A to je jedno od čuda svakog vašara.

Na tradicionalnom Krstovdanskom vašaru u Kragujevcu, Duško je pričao bar nekoliko sati, a kaže da tako priča 33 godine i nekoliko zemalja Evrope. Na tezgi mu dva proizvoda, pomenuti oštrač - sekač i plastična seckalica za povrće, koja "ide gratis". Dok Duško govori, tezga je načičkana kupcima, kada sedne da bi odahnuo, niko uz tezgu ne zastane, kao da ona i ne postoji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Pričam ovako na svim vašarima već 33 godine. Danas u Kragujevcu, sutra možda već u Leskovcu, prekosutra u Subotici. Ajde po Srbiji, nego radio sam, isto ovo, isto ovako i po Evropi. Zarađivao sam od seckanja u Francuskoj, Španiji, Italiji, Bugarskoj. Ovaj sekač jeste jednostavna stvar, ali svuda treba nešto seći, zar ne, pita Duško u pauzi između dve "prezentacije" dok ruča neslane girice sa obližnjeg kioska.

Dok on odmara, kupci skoro da ne staju da pitaju šta on to prodaje. A onda Duško ustade, namače mikrofon i opet krenu, ulazeći u deveti sat rada i pričanja.

- Ajmo momci, da oštrite - za kose, za noževe, za kuhinjski, za lovački, za makaze, sve oštri. Seče sve momci, seče pločice, fasade, keramiku, kamen i mermer. Sve seče momci i sve oštri, 10 godina da oštriš, 50 kilometara da sečeš! Nema više muke momci, nema više brus, nakovanj, čukanje, čudesa, samo 500 dinara momci, samo 500 dinara i seckalica za povrće gratis. Samo još dve poklon seckalice, momci, samo još, dve....izvolite, priča Duško neumorno i naplaćuje dok uzima vazduh.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pred njim najviše starijih domaćina, iz sela oko Kragujevca, onih što imaju i kosu i noževe i babu u kući koja ima tupe makaze. Prilaze i mlađi varoški domaćini, čuvši da ovaj čudesni sekač u dva lagana poteza obrađuje pločice "kada 'oćeš kupatilo da renoviraš, sečeš pločice, praviš mozaik" nabraja i dalje Duško.

Ka njemu ispružene ruke, u njima po 500 dinara. Posmatrači i dalje gledaju, Duško i dalje priča i seče pločice, oštri noževe i poziva sve da im svojim oštračem naoštri sve što hoće "sem jedne stvari".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada najzad ućuti, Dušku je teško koju reč iščupati. Valjda mu je na vašarima najmanje do priče. Spojio je par rečenica samo oko one najbitnije - kada ponosno reče da ima četiri unuka.

Duško je na Krstovdanskom vašaru u Kragujevcu prodao svu svoju robu, dok je oko 16 sati ista roba i dalje "dremala" na tezgama gde se nije čula prezentacija "na mikrofon".

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA