SUROVI ORBAN O MIGRANTSKOJ KRIZI: Evropa bi "pala" da nije bilo Mađarske

Orban je rekao da primenom striktnih mera zaštite granice prošle godine, Budimpešta nije "izmislila toplu vodu", već je jednostavno "uradila ono što se radi u trezvenijim delovima sveta od SAD do Izraela" - štitila Mađarsku, a time i granice Evropske unije

  • 5

Zahvaljujući tome što je Mađarska ispunila svoje obaveze po pitanju ilegalne migracije, Evropa nije pala dosad, smatra mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je za list "Lokal" rekao da primenom striktnih mera zaštite granice prošle godine, Budimpešta nije "izmislila toplu vodu", već je jednostavno "uradila ono što se radi u trezvenijim delovima sveta od SAD do Izraela" - štitila Mađarsku, a time i granice Evropske unije.

ORBANOV PLAN: Izgraditi "džinovski grad izbeglica" na obalama Libije

Govoreći o referendumu 2. oktobra o mandatnim kvotama za raspodelu migranata u Uniji, Orban je rekao da će se na njemu glasati o budućnosti Mađarske i Evrope, prenosi MTI.

Mađarska je, kako je naveo, još uvek posvećena zajedničkoj evropskoj budućnosti, ali Evropskoj uniji je potrebna promena politike kako bismo mogli da "sačuvamo Evropu koju svi volimo i smatramo domom i za koju smo se već toliko žrtvovali".

Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images

Prema njegovom mišljenju, krajnje je problematično već i to što članice EU ne mogu da se dogovore o zajedničkoj polaznoj tački za upravljanje migrantskom krizom.

MAĐARI TUKU, ŠUTIRAJU I JURE PSIMA IZBEGLICE, PA IH VRAĆAJU U SRBIJU: Migrante maltretiraju uoči referenduma

Orban je rekao da migranti koji su ilegalno ušli u Evropu treba da budu izmešteni izvan teritorije EU, ali je dodao da mnoge članice nisu dovoljno "hrabre" da to urade.

On je rekao da nekoliko zemalja misli da je bolje samo da "prihvate" ilegalnu migraciju zato što je Evropa uvek sve prevazilazila u prošlosti.

- Ali ovog puta je drugačije. Ili ćemo sačuvati našu domovinu i Evropu ili ćemo ih izgubiti - zaključio je Orban.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA