Izvoz Srbije skočio 12,4 odsto u avgustu: Milijaradu evra prihoda za budžet!

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je za 7,3 odsto na 20 milijardi evra od januara do kraja avgusta 2016. u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima državne statistike

  • 1

Srbija je u avgustu povećala izvoz robe za 12,4 odsto na 1,02 milijarde evra, u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u poređenju sa julom zabeležila rast eksporta za 0,9 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Najviše se izvozilo u Italiju, Nemačku i BiH. Uvoz je u avgustu iznosio 1,38 milijardi evra, što je povećanje od 10,8 odsto u odnosu na isti lanjski mesec.

IZVOZ JE KLJUČNA REČ ZA DALJI RAST SRPSKE PRIVREDE: Intervju sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je za 7,3 odsto na 20 milijardi evra od januara do kraja avgusta 2016. u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima državne statistike.

Izvoz je u posmatranih osam meseci skočio za 9,3 odsto na 8,71 milijardi evra, dok je uvoz robe vredeo 11,29 milijardi evra, što je povećanje od 5,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit u robnoj razmeni je smanjen za 4,5 odsto na 2,57 milijardi evra.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Pokrivenost uvoza izvozom je povećana na 77,2 odsto sa 74,8 odsto iz istog perioda prethodne godine.

NOVA PRILIKA ZA SRBIJU u Belorusiji u izvozu - lekova, boja, opreme i građevinskog materijala!

Najveće učešće u izvozu imao je Region Vojvodine (31,2 odsto), zatim Šumadija i Zapadna Srbija (27,3).

Beogradski region je u izvozu uičestvovao sa 25 odsto, a Južna i Istočna Srbija sa 16,3 odsto.

Mlekari traže da se smanji uvoz mleka iz EU, jer su POSLEDICE mnogo veće nego što mislite!

Najveće učešće u uvozu imao je Beogradski region (45,3 odsto), zatim Vojvodina (26,2), Šumadija i Zapadna Srbija (17,6), dok je udeo Južne i Istočne Srbije u uvozu iznosio 10 odsto.

Srbija je najviše robe izvezla u Italiju (1,47 milijardi dolara), Nemačku (1,28 milijardi), Bosnu i Hercegovinu (809 miliona), Rumuniju (535 miliona) i Rusku Federaciju (511 miliona dolara).

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Istovremeno, najveći uvoz za osam meseci realizovan je iz Nemačke (1,62 milijarde dolara), Italije (1,31 milijarda), Kine (1,02 milijarde), Ruske Federacije (1,02 milijarde) i Mađarske (584 miliona dolara).

Spoljnotrgovinska razmena je bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,6 odsto ukupne razmene.

U zemlje CEFTA je izvezeno robe za 1,75 milijardi dolara a uvezeno za 476 miliona dolara u posmatranom periodu, pri čemu pokrivenost uvoza izvozom iznosi 367,6 odsto, odnosno ostvaren je suficit u razmeni od 1,27 milijardi dolara.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, suficit je ostvaren u robnoj razmeni sa BiH, Crnom Gorom, Makedonijom, Hrvatskom, Rumunijom, Italijom, Bugarskom, Slovačkom i Velikom Britanijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa). Pored toga deficit beležimo i u robnoj razmeni sa Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Nemačkom, Mađarskom, Turskom, Belgijom, Irakom, Austrijom, Francuskom...

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA