KALIFORNIJA U STRAHU OD RAZARANJA: Moćni rased San Andreas se budi, naučnici očekuju RAZORNI ZEMLJOTRES! (VIDEO)

Još 2008. godine naučnici su simulirali šta bi se desilo kada bi ovo područje zadesio potres magnitude 7,8 stepeni i u svim pravcima poslao razorne talase

  • 8

Duboko ispod jezera Salton sea, u Kaliforniji, još u ponedeljak ujutru, počela su podrhtavanja. Usledio je čitav niz manjih zemljotresa, tri od njih bila su iznad magnitude 4,0 stepeni Rihtera, sve u blizini plaže Bombaj, a nastavili su se naredna 24 sata. Seizmolozi su evidentirali više od 200 zemljotresa.

AMERICI PRETI RAZORNI ZEMLJOTRES: Može da se desi svaki čas, narod u panici!

Potresi se nisu osetili na velikom području, ali su mnogo zabrinuli seizmologe. Tek treći put od postavljanja senzora, 1932. godine, zabeleženo je više potresa od onih koji su se desili 2001. i 2009. godine.

Zemljotresi su se dogodili u seizmički najkompleksnijem delu Kalifornije. Pogodili su zonu južno od mesta gde se završava moćni San Andreas rased. Na ovom području veliki zemljotresi događaju se u proseku jednom na svakih 150 do 200 godina. Naučnici procenjuju da je poslednji bio pre više od 330 godina i veruju da se novi bliži.

Eksperti kažu da je važno da ljudi shvate da je šansa da će serija manjih potresa izazvati jedan veliki, realna.

Foto: Guliver/David McNew/Getty Images Foto: Guliver/David McNew/Getty Images

Potresi su počeli u 4 sata ujutru u ponedeljak, na tri do sedam milja ispod nivoa jezera Salton sea. Najjači potres iznosio je 4,3 stepena. Pogodili su oblast koja je retko naseljena, manje od četiri milje od Bombaj plaže, čija je populacija 171.

Problem sa južnim delom San Andreas raseda, dela od oblasti Monterej do jezera Salton sea, je da kada ga pogodi zemljotres, biće to veliki, razorni potres magnitude sedam ili veći, smatraju stručnjaci. Proteklih decenija je bilo potresa od kojih su naučnici strahovali da može da se probudi "uspavani" San Andreas. Najveću glavobolju je 1992. godine izazvao zemljotres magnitude 7,3 koji je pogodio pustinju Mohave.

Foto: Tanjug/AP/Katharine Lotze/The Santa Clarita Valley Signal Foto: Tanjug/AP/Katharine Lotze/The Santa Clarita Valley Signal

Zemljotres u San Andreasu koji bi počeo u Salton sea jezeru je dugo glavna briga naučnika. Još 2008. godine naučnici su simulirali šta bi se desilo kada bi ovo područje zadesio potres magnitude 7,8 stepeni i u svim pravcima poslao razorne talase. U San Bernardinu putevi i železnica bili bi razoreni, od istorijskog centra u Inland Empire oblasti ostala bi samo gomila cigala, koje bi zatrpale ljude, jer građevine nikada nisu adaptirane.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Los Anđeles bi mogao da oseti podrhtavanje na minut - čitav život u odnosu na sedam sekundi, koliko je trajao Northridge zemljotres, 1994. godine. Potresi bi se osetili sve do Bejkersfilda, Oksnarda i Santa Barbare. Oko 1.600 požara bi buknulo širom Južne Kalifornije. Moćni afteršokovi veći od magnitude 7 mogli bi da "samelju" region, saljući potrese u San Dijego i dolinu San Gabrijel.

Simulacija je pokazala da je moguće da stotine zgrada od cigala i betona može da padne, kao i poneki novi, relativno novi soliter od čelika. Poginulo bi oko 1.800 ljudi, a povređenih bi bilo oko 50.000, a šteta bi bila oko 200 milijardi dolara.

O ovom rasedu nedavno je snimljen i holivudski blokbaster u kome je prikzano šta bi se sve dogodilo i kakvo bi razaranje nastalo kada bi ova geološka pojava proradila:

(Telegraf.rs / Izvor: latimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA