≫ 

IZBORI U BIH: SNSD pobedio u većini opština u RS, loš rezultat opozicije

Prema nezvaničnim informacijama, u Federaciji BiH izborni debakl doživela je Stranka demokratske akcije (SDA)

  • 2

Na izborima za gradonačelnika Banjaluke prema nezvaničnim podacima stranaka s terena, kandidat SNSD Igor Radojičić pobedio protivkandidata iz Saveza za promene.

Na lokalne izbore u BiH izašlo blizu 54 odsto biračkog tela

SNSD je odneo pobedu na izborima za gradonačelnika Zvornika, a kandidat te stranke Luka Petrović vodi i u trci za gradonačelnika Trebinja.

Lider opozicione SDS-a Mladen Bosić rekao je večeras da su izborni rezultati na lokalnim izborima kandidata SDS-a, ali i Saveza za promene veoma loši, a prvi rezultati za Banjaluku govore da je kandidat SNSD u vođstvu.

Predsednik SDS-a Mladen Bosić priznao je večeras da je ta stranka ostvarila loš rezultat, dodavši da će posle izbora pokrenuti odgovornost za takav rezultat, uključujući i dogovornost njega kao lidera stranke.

Bosić je kazao da SDS nije u poslednje vreme vodio "populističku" politiku, već se bavio životnim temama, što, kako je naveo, nije dalo rezultate.

- Stranka će zauzeti novu politiku i novi kurs - kazao je on.

Prema podacima izbornih štabova, SNSD je osvojio načelnička mesta u Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici, Višegradu, Gradišci, Prnjavoru, Vlasenici, Nevesinju, Ljubinju, gde su do sada načelnici bili iz SDS-a.

Kandidati za načelnike Saveza za promene odneli su pobedu u Tesliću, Šamcu, Kotor Varoši, Šekovićima, Sokocu, kao i u Istočnoj Ilidži.

Prema nezvaničnim informacijama, u Federaciji BiH izborni debakl doživela je Stranka demokratske akcije (SDA).

Foto: Tanjug/AP/Amel Emric Foto: Tanjug/AP/Amel Emric

Stranka demokratske akcije (SDA) na današnjim lokalnim izborima osvojila je 16 do 18 opština i gradova manje u odnosu na izbore održane pre četiri godine.

SDA, koja na izborima bila u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, od većih gradova je izgubila Zenicu, Bihać, Tuzlu, KLjuč, Kladušu, Bužim, Lukavac, Gradačac, Visoko, Maglaj, Vareš...

SDA, kako se navodi, loše stoji i u Zeničko-dobojskom kantonu, a izgubio je Visoko, Vareš, Maglaj i verovatno Zavidoviće.

HDZ BiH je saopštio da je ta stranka ostvarila pobedu u 18 opština, odnosno u Čapljini, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Ravnom, Tomislavgradu, Orašju, Vitezu, Čitluku, Ožaku, Livnu, Usori, Ljubuškom, Posušju, Grudama, Neumu, Varešu, Kreševu i Žepču.

Iz HDZ-a su naveli da očekuju pobedu i u Stocu, mada su izbori u tom gradu prekinuti zbog napada jednog bošnjačkog političara na članove Opštinske izborne komisije.

U Bosni i Hercegovini danas su održani lokalni izbori na kojima su građani birali devet gradonačelnika i 132 načelnika opština, u Federaciji BiH njih 78 i 62 u Republici Srpskoj.

Birala su se i 74 opštinska veća u Federaciji BiH, kao i 58 skupštine opština u Republici Srpskoj.

Pravo glasa na izborima ima 3.263.906 stanovnika BiH.

Glasalo 1.723.140, odnosno 53,88 odsto birača s pravom glasa, saopštila je Centralna izborna komisija BiH.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rael

    3. oktobar 2016 | 02:33

    Ovog Dodika -Baju nemoze niko pobjedit ni na sledecim izborima...

  • Jeretik

    4. oktobar 2016 | 12:14

    U Bosni su svi gubitnici , kao i na celom Balkanu , svi zive u iluziji da biraju svoju vlast , a svuda vladaju zapadni okupatori .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA