NIKAD GORI ODNOSI IZMEĐU RUSIJE I AMERIKE: Putin ukinuo nuklearni sporazum sa SAD. Evo šta to znači

- Vašington ne uništava plutonijum, već ga u smešta sa drugim aditivima skladišti u posebnim tankovima. To znači da SAD žele da sačuvaju razarajući potencijal nuklearnog materijala - poručio je Putin

  • 4

Vladimir Putin, predsednik Rusije, juče je suspendovao sporazum o uništenju nuklearnog arsenala sa SAD zbog "neprijateljsk epolitike Vašingtona prema Moskvi", zbog čega svi svetski mediji bruje da su Amerika i Rusija na ivici nuklearnog rata. Kako bi sporazum ponovo stupio na snagu, Kremlj zahteva da SAD smanji broj vojnika u NATO zemljama u istočnoj Evropi i da ukinu sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Kako je Putin objasnio, SAD su prekršile dogovor koji je potpisan još 2000. godine, o uništenju plutonijuma iz nuklearnog arsenala koji datira iz doba Hladnog rata.

- Sporzaum je suspendovan zbog američkih neprijateljskih poteza prema Rusiji koji prete strateškoj stabilnosti. Vašington nije ispoštovao svoje obaveze propisane međunarodnim ugovorom o uništenju plutonijuma iz nuklearnog oružja. Zbog toga sam morao da preuzmem korake u cilju odbrane ruske bezbednosti - naveo je Putin, a preneo Informer.

Prema ruskim medijima, u zakonu koji je lider Rusije juče uputio poslanicima Dume na glasanje, navedeni su uslovi prema kojima sporazum ponovo može da se aktivira.

- Moskva traži od Vašingtona uverenje da će pridržavati propisane procedure uništenja plutonijuma. Međutim, od SAD se zahteva i smanjenje vojnika u NATO zemljama koje su ušle u taj pakt nakon 1. septembra 2000, na nivo pre potpisivanja nuklearnog sporzauma. U pitanju su Bugarska, Estonija, Litvanija, Letonija, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Albanija i Hrvatska - navode oni.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Osim ovoga, oni dodaju i da Kremlj traži od Bele kuće da ukine sankcije Rusiji koje su uvedene zbog krize u Ukrajini, kao i da plati kompenzaciju.

- Amerika mora da ukine sankcije ruskim regionima, osobama i kompanijama koje su uvedene zbog Ukrajine. Takođe, SAD moraju da plate štetu nastalu usled američkih sanckija, kao i kompenzaciju za embargo koji je rusija bila primorana da uvede Vašingtonu kao kontrameru - objavili su oni.

Prema navodima nuklearnog sporazuma, SAD i Rusija bi trebalo da unište 34 tone plutonijuma iz bojevih glava, prema striktno propisanim pravilima. Amerika se, međuim nije pridržavala procedure, već je plutonijum na poseban način skladištila, tako da može ponovo da ga koristi za sovj vojni arsenal.

Foto: Tanjug/AP/Sputnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

Putin je još u aprilu upozorio američkog predsednika Baraka Obamu da ne krši sporazum, međutim Bela kuća nije reagovala.

- Rusija je ispunila sve obaveze, a Amerika nije. Vašington ne uništava plutonijum, već ga u smešta sa drugim aditivima skladišti u posebnim tankovima. To znači da SAD žele da sačuvaju razarajući potencijal nuklearnog materijala, odnosno da taj plutonijum mogu da izoluju i ponovo ga upotrebe kao oružje - ispričao je Putin u aprilu.

On je još tada upozorio da bi posledice po odnos dve zemlje mogle da budu velike ukoliko se Vašington ne bude pridržavao dogovora.

- Naši američki partneri treba da razumeju šta je zabava: jedno je plasiranje lažnih vesti protiv Rusije, međutim ozbiljna pitanja, naročito ona u vezi sa nuklearnim oružjem, potpuno su druga stvar - istakao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA