Spaseno 6.055 migranata u Mediteranu

U spasavanju su učestvovali brodovi italijanske obalske straže i mornarice, kao i patrolni brodovi evropske pogranične agencije Fronteks i brodovi nekoliko humanitarnih organizacija

  • 1

Italijanska obalska straža saopštila je da je 6.055 migranata spaseno danas iz čamaca kojima su se od obala Libije uputili ka Italiji, što je najveći takav podvig izveden u jednom danu otkakao je izbila migrantska kriza, javile su agencije.

U SRBIJI OSTAJE 7.000 MIGRANATA: Ako Mađari odluče, naša zemlja može da bude u problemu, evo i kako!

U jučerašnjem saopštenju se navodi i da je iz vode izvučeno devet tela, dok "Lekari bez granica" navode da je među mrtvima i 23-godišnja trudnica, prenosi AP.

U spasavanju su učestvovali brodovi italijanske obalske straže i mornarice, kao i patrolni brodovi evropske pogranične agencije Fronteks i brodovi nekoliko humanitarnih organizacija. Većinu plovila činili su gumeni čamci, ali bila su i dva splava.

AFP navodi da se u nevolji našlo 39 camaca, među kojima je bilo i pet ribarskih, krcatih ljudima, većinom Afrikanaca.

Skoro 200 dece je među spasenima sa jednog od ribarskih čamaca, u kojem je bilo oko 720 ljudi, saopštila je nevladina organizacija "SOS Mediteran".

Većina dece bila je bez pratnje odraslih, a devetoro ih je mlađe od pet godina, dok su od 191 žene najmanje 10 njih trudnice.

Dve žene i jedno dete su evakuisani radi ukazivanja medicinske pomoći nakon što su zadobili teške opekotine usled izlivanja goriva tokom spasavanja, a od opekotina je preminula 23-godišnja trudnica.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP/Marina Militare Foto-ilustracija: Tanjug/AP/Marina Militare

Akcija spasavanja izvedena je na treću godišnjicu izbijanja požara na brodu sa izbeglicama kod Lampeduze, kada je poginulo 366 ljudi, a svet se suočio sa dramom koja se odvija u Mediteranu, navodi AFP.

Krijumčari su iskoristili prvi dan mirnog mora posle višednevne bure i na opasan put poslali čamce prepune migranata, koji su im platili u nadu da će stići do evropskih obala.

Istovremeno, zvaničnik libijske obalske straže rekao je da je dvoje dece i devet žena danas poginulo kada se mali brod sa migrantima prevrnuo kod obale Libije na putu ka Italiji.

Za sada je nejasno da li su dva fatalna incidenta povezana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vla

    4. oktobar 2016 | 09:29

    Nemoj dakukaju kako imaju emigrante sami su krivi natrag sanjima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA