OBEZBEĐENJE NA SPLAVOVIMA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Istorijsko saopštenje je pred vama

Preduzeća koja do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu - licencu, neće moći da obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja, a korisnici usluga imaće obavezu da angažuju isključivo licencirane kompanije i preduzetnike

  • 45

Privredna komora Srbije apelovala je na sva pravna i fizička lica, kao i preduzetnike u oblasti privatnog obezbeđenja da se prijave na obuke za licence u privatnom obezbeđenju, s obzirom na to da rok za licenciranje do 1. januara 2017. godine. 

Iz Udruženja za uslužne delatnosti Privredne komore Srbije ukazuju da je neophodno da se što pre pristupiti planiranju, organizovanju i sprovođenju stručne obuke, polaganju stručnog ispita i pribavljanju licenci, odnosno dozvola za rad pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica.

RADNIK OBEZBEĐENJA TUKAO UČENIKA: Skandal u Osnovnoj školi u Pančevu!

- Postavljen je krajnji rok za usaglašavanje sa odredbama Zakona o privatnom obezbeđenju i neće biti pomeranja termina, zvanični je stav Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Privredni subjekti koji do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu - licencu, neće moći da obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja, a korisnici usluga imaće obavezu da angažuju isključivo licencirane kompanije i preduzetnike - navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije. 

Sudeći po trenutnom tempu sprovođenja obuke i licenciranja, opšti zaključak je da se proces odvija suviše sporo i da je nedovoljan broj prijavljenih kandidata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema podacima MUP-a, stručni ispit je do 30. septembra položilo 8.550 polaznika, ali od toga je izdato samo 2.830 licenci. Takođe, 11 pravnih subjekata je dobilo licencu za obavljanje delatnosti privatnog obezbeđenja. Iz MUP-a podsećaju da svi kandidati koji su položili stručni ispit moraju takođe da podnesu zahtev za izdavanje licenci. Prema statističkim podacima, procenjuje se da je u ovoj delatnosti angažovano oko 35.000 radnika.

NOVI SISTEM LICENCIRANJA: Vozači tramvaja od sada će morati da poseduju dozvole!

Nijedno pravno lice, odnosno javno preduzeće, koje samo obavlja delatnost obezbeđenja – samozaštita, do sada nije podnelo prijavu, kako za obuku za zaposlene, tako i prijavu za sticanje licence za pravno lice. To u praksi znači, da nijedno preduzeće koje ima ovakav vid zaštite, neće moći da radi na ovaj način, jer nije ispunilo Zakonom definisane obaveze.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

MUP će u toku novembra i decembra 2016. godine izvršiti instruktažu ovlašćenih službenika MUP-a za kontrolu primene Zakona o privatnom obezbeđenju. Zakon o privatnom obezbeđenju, pravilnici i procedure, kao i spisak akreditovanih centara za obuku nalaze se na portalu Privredne komore Srbije na stranici Udruženja i na sajtu MUP, baner "Privatno obezbeđenje“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Security

    4. oktobar 2016 | 18:04

    Isti ljudi ,samo druga uniforma

  • King SiZe

    4. oktobar 2016 | 21:07

    Iole ko je upoznat ko 'drzi' obezbedjenje po BG splavovima slatko se nasmejao na ovu vest i gomilu komentara koje nemaju veze sa realnoscu. Narko bosovi koji su zasticeni, imaju direktnu prodaju narkotika na svojim splavovima, njihovi dileri su od obezbedjenja, preko sankera i neupadljivih momaka i devojaka.. prsti sve po splavovima, biznis cveta, nema kontrole NIKAKVE.. Deca se brutalno prebijaju i ginu.. ako slucajno negde nesta izadje u novimama, vec u sledecem izdanju je intervenisano.Gore pomenuti bosovi odradjuju prljav posao gde treba sa svojom pesadijom (npr vec cuvene fantomke, deo kolaca od trgovine narkoticima itd), na JUGU se odavno ne skandira protiv vlasti (citaj- Velikog Vodje). Bobasticni nedavni naslovi o hapsenju vodje kartela u bg koji nemaju veze sa mozgom.. A veliki KARTEL Juzna tribina-VLAST-Delije sever jos malo je jaca od cuvenog Pabla Eskobara. Evropo, nedostajace ti emigranti kad ti mi dodjemo!!

  • Roker

    4. oktobar 2016 | 17:54

    Mutne su ovo radnje.Mnogo nejasnih stvari.Opet se primenjuju dvostruki arsini-dok jednima traje obuka 17 nastavnih dana,drugi to zavrsavaju za 2 dana.Pitam,kako je to moguce???A o sistemu ocenjivanja,necu ni da govorim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA