≫ 

PISAĆI STO IVE ANDRIĆA STIŽE NA BALKAN: A onda ga početkom novembra opet vraćaju u Nemačku

Ivo Andrić je ovaj sto koristio između 1939. i 1941. godine, dok je bio ambasador u Nemačkoj u diplomatskoj misiji Kraljevine Jugoslavije u Ulici Rauh 17

  • 1

Pisaći sto proslavljenog pisca i nobelovca Ive Andrića, koji je koristio za vreme dok je služio kao ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, sledeće nedelje dolazi u BiH.

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA IVE ANDRIĆA: Ko je glavni junak njegovih dela i kome su ZAISTA posvećena? (FOTO) (VIDEO)

Kako  je rekla Nataša Garlof-Jokers, načelnik Odeljenja za medije, kulturu i protokol Ambasade Nemačke u Sarajevu, Andrićev sto će javnosti biti predstavljen u Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti BiH u Sarajevu, a planirano je i da jedno vreme bude izložen i u rodnoj kući Ive Andrića u Travniku, prenose Nezavisne novine.

- Dobili smo informaciju od strane jedne naše koleginice koja radi u institucijama EU da se u zgradi Nemačkog društva za spoljnu politiku u Berlinu nalazi sto Ive Andrića. Odmah smo došli na ideju da bi taj sto u BiH na simboličan način mogao predstaviti duboke i trajne veze koje postoje između naše dvije kulture - rekla je ona.

Pre nego što bi sto mogao biti dovezen u BiH, moralo se sačekati da osoba koja ga je koristila u Institutu ode u penziju, a nakon toga nešto vremena je proteklo kako bi bili izrađeni svi papiri i propratna dokumentacija za iznošenje važnog kulturnog predmeta iz Nemačke.

- Kada sam saznala da ćemo uspeti dobiti sto, bila sam jako srećna jer smo dobili priliku da na simboličan način za ovim stolom razmenjujemo ideje i da ga predstavimo ljudima iz cele BiH - rekla je ona.

Dodala je da će sto prvi put javno biti predstavljen od strane Kristijane Homan, nemačke ambasadorke u BiH, u Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti BiH u naredni ponedeljak. Ona je pojasnila da su u planu 3 manifestacije u Sarajevu i jedna u Travniku, dok je još jedna manifestacija u Andrićevom rodnom gradu u planu.

Foto: Wikipedia/Gajdario Foto: Wikipedia/Gajdario

Sto će biti vraćen u Nemačku do 1. novembra, zbog potreba Nemačkog društva za spoljnu politiku koji je njegov vlasnik.

Šejla Šehabović, direktor Muzeja, kratko je potvrdila da će manifestacija biti održana u muzeju, ali zbog službenog puta juče nije mogla da pruži više detalja. Andrić je sto koristio između 1939. i 1941. godine, dok je bio ambasador u Nemačkoj u diplomatskoj misiji Kraljevine Jugoslavije u Ulici Rauh 17.

Nakon rata zgradu i sve stvari u njoj preuzela je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Godine 1995. Nemačko društvo za spoljnu politiku kupilo je zgradu, u koju su se uselili 1999. godine.

- Andrićev sto se koristi kao konferencijski sto u Društvu, a ujedno predstavlja i malu atrakciju za posetioce koji imaju interes ili zanimanje za delo Ive Andrića. Sto je izrađen od mahagonije na početku 20. veka - istakli su iz Ambasade Nemačke u Sarajevu.

(Telegraf.rs / Izvor: nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drago777

    5. oktobar 2016 | 19:58

    Kad narod ima kulturu ccc sto prosao rat i tolke decenije a kod nas cim te nema sve se menja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA