OVAJ SVEŠTENIK PORED SLUŽBE U CRKVI IMA PRIVATNI BIZNIS: Već u prvoj godini zaradio je OZBILJNE PARE

Preduzetni župnik uredio je crkveno zemljište u samom centru Starigrad Paklenice, osposobio 12 kamp jedinica i kuću s 12 ležajeva, kampu nadenuo ime "Padre" i bacio se na posao

  • 1

Među turističkim delatnicima koji upravo podvlače crtu nakon još jedne u nizu rekordnih turističkih sezona u Hrvatskoj je i don Marinko Jelečević. On je župnik iz Starigrad Paklenice koji u svojoj župi, uz crkvu, vodi pravi pravcati komercijalni kamp.

Sveštenik zaražen HIV-om silovao 30 devojčica, a CRKVA GA PROGLASILA NEVINIM!

Preduzetni župnik uredio je crkveno zemljište u samom centru Starigrad Paklenice, osposobio 12 kamp jedinica i kuću s 12 ležajeva, kampu nadenuo ime "Padre" i bacio se na posao. Nakon prošle godine, ovo je prva sezona u kojoj je kamp "ozbiljno" i radio.

- Kako vodim kamp? Pa, eto. Nadbiskup je dozvolio da na moje ime registrujemo j.d.o.o., zove se Star Seline, i ta je firma sklopila ugovor o korišćenju crkvenog zemljišta. Ugovor je na pet godina, imam knjigovođu, fiskalnu blagajnu i sve što radimo u skladu je sa zakonom - bez imalo zadrške pristao je da objasni svoje poslovanje don Jelečević.

Iako je najpre zauzeo prilično defanzivan stav, župnik je, mora mu se priznati, prilično strpljivo i detaljno odgovarao na sva naša pitanja.

Nije, kaže, obveznik PDV-a jer mu godišnji promet još uvek ne prelazi 200.000 kuna. U j.d.o.o.- u, koji spominje, on je jedini zaposleni i odgovorna osoba i zasad mu ni ne treba niko jer sve stiže da radi sam.

DRUGI PUT OSVEĆENA: Crkva u kojoj su džihadisti mučki ubili sveštenika, ponovo otvorena

- Imate sad taj sistem e-visitor i sami prijavljujete sve goste, što ja i činim. Ne morate više fizički ići u turističku kancelarijui to je dosta praktično. Osim toga, sam održavam prostor i nije mi to teško jer su nam gosti prilično uredni i kulturni, sami čiste za sobom i vrlo brzo uspostavimo normalan, pa čak i prijateljski odnos - kaže župnik.

Iako je odgovorna osoba u registrovanoj firmi, pa iz tog proizilazi da prihode može trošiti kako mu je volja, Jelečević kaže da to baš i nije tako.

Doduše, udeo dobiti, prema važećim zakonima, mora da prelije u osnovni kapital firme, a sve ostalo namenjeno je isključivo troškovima župe.

Inače, u sektor preduzetništva među sveštenicima reda je tek pre koju godinu pokušao uvesti ondašnji ministar finansija Boris Lalovac koji je u dogovoru s kardinalom Bozanićem objavio da crkva mora da prijavljuje i plaća porez na sve ono što joj nije osnovni biznis, odnosno što nema veze s njenom primarnom “delatnošću” (iako to i proizlazi iz ugovora Hrvatske i Vatikana).

Drugim rečima, naknade za iznajmljivanja prostora, zarade od prodaje suvenira i sličnog, trebalo bi da se oporezuju.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    6. oktobar 2016 | 15:14

    Kada se " civili " bave primarnom crkvenom delatnoscu , oni odgovaraju pred zakonom zbog prevare , a crkva ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA