≫ 

PREOKRET SA KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA: Da li je ovo najbolja ideja za spas građana?

- Po 10 korisnika kredita iz iste banke će biti tužioci na jednoj tužbi. Tako bismo sudove "natrpali" novim tužbama - otkriva predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović

  • 16

Krediti u švajcarskim francima već dugo prave ozbiljan problem onima koji su ih uzimali, nemali je broj građana kojima je i zdravlje ugroženo zbog istih, te se sve češće mogu čuti razni izleti u javnosti sa temama kako da se njihova otplata reši. Najaktuelnije rešenje nakon konverzije (prebacivanja) u evre, je sudije Ustavnog suda dr Dragiše Slijepčevića koji predlaže raskid Ugovora o kreditu, ali su u organizaciji potrošača "Efektiva" otišli dalje, osmislivši kako da sudski troškovi raskida ugovora sa bankom budu što povoljniji po dužnike.

- Zbog velikih sudskih troškova gde vam je samo za sudsku taksu potrebno 100.000 dinara, a nakon pozitivnih iskustava kroz dosadašnju sudsku praksu, doneli smo odluku o pokretanju grupnih tužbi za raskid ugovora o švajcarskim kreditima. Po 10 korisnika kredita iz iste banke će biti tužioci na jednoj tužbi. Tako bismo sudove "natrpali" novim tužbama i primorali državne organe ili same banke da reaguju - otkriva predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović.

OVO JE JEDINO REŠENJE ZA KREDITE U ŠVAJCARCIMA inače će nastati opšti haos!

Banke će častiti i klijente koji nisu redovni sa otplatom kredita. Evo i kako!

Idu na to da, kao i kod slučaja uvećanih kamata, velikim brojem pokrenutih pojedinačnih tužbi, i dobijenih presuda, nateraju Narodnu banku Srbije da donese Odluku o povraćaju sredstava.

Novo rešenje "Efektive" praktično znači da 10 korisnika kredita iste banke ulaze u jedan spor, na jednoj tužbi. Sudska taksa od 100.000 dinara se deli na njih 10, što znači da je taksa 10.000 dinara po osobi. Advokatu se plaća jednokratno 200 evra po osobi i ništa više do okončanja spora! Za taj novac se dobija pisanje tužbe i svih podnesaka, sva ročišta do kraja, koliko ih bude, žalbe... Na kraju postupka se plaća sudski veštak, oko 30.000 dinara ili 3.000 po osobi.

- Mislim da je već svima jasno da je valutna klauzula u ugovorima banaka za takve kredite bila štetna i dovela do oštećenja klijenata tako da im rate budu uvećane i za 2,5 puta. Takvo zaduživanje je izgubilo smisao i verujem na onovu dobijenih tužbi na prvom stepenu za raskid ugovora, da klijenti sa ovim imaju šanse - rekao je Gavrilović za "Telegraf".

Čak i u slučaju da izgube spor, kako stoji na sajtu potrošača, procenjeni troškovi druge strane bili bi oko 200.000 dinara, što je podeljeno na 10 ljudi 20.000 dinara po osobi.

A šta oni koji podnose pojedinačnu tužbu mogu da očekuju, objasnio je dr Dragiša Slijepčević, sudija Ustavnog suda u svom stručnom radu na temu stambenih kredita u švajcarskim francima.

"Po Zakonu o obligacionim odnosima u slučaju raskida ugovora, stvara se obaveza ugovornih strana da jedna drugoj vrate ono što su primile. Klijent vraća dugovani iznos glavnice, a banka klijentima sve već uplaćene iznose anuiteta. U oba slučaja dug se vraća u valuti u kojoj je isplata i primljena, a to su dinari, uz dodatnu obavezu isplate zakonske zatezne kamate od datuma primljenog iznosa koji se vraća. To je posledica raskida ugovora".

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DUSA

    10. oktobar 2016 | 14:24

    Ajd da vidimo i to cudo da banke izgube spor u kome imaju uredno potpisane ugovore sa svojim klijentima

  • Bole

    11. oktobar 2016 | 10:14

    Od duznika pored sve muke hoce i sudstvo da se ovajdi, jer ovaj spor je svima jasan ishod.

  • Evo ga

    10. oktobar 2016 | 15:23

    A sta ja da tražim od države koji sam imao kredit u €? Svo vreme sam plaćao kamatu od 9% a za to vreme gospoda koja je uzela u Chf plaćala je oko 3%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA