JOSIPOVIĆ: "Stanje u regionu je opasno, Hrvatska neće dobro proći!"

- Osećam tugu zbog toga što najveći deo naše političke scene ne razume da su dobri odnosi sa susedima od našeg vitalnog interesa. O tome zavisi naša bezbednost, privredni razvoj i pozicija u međunarodnoj politici - rekao je Josipović

  • 17

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je da Hrvatska, ali i EU i SAD, nemaju danas suvislu politiku prema susedima u regionu, a najveću opasnost vidi u tome da susedne države postanu poprište obračuna velikih sila i drugih moćnih država, poput Turske.

Josipović zgrožen "zloupotrebom proslave" u Kninu

Jer, upozorio je Josipović, ako se to dogodi, ni Hrvatska neće dobro proći.

- Osećam tugu zbog toga što najveći deo naše političke scene ne razume da su dobri odnosi sa susedima od našeg vitalnog interesa. O tome zavisi naša bezbednost, privredni razvoj i pozicija u međunarodnoj politici - rekao je Josipović odgovarajući na konstataciju splitske Slobodne Dalmacije da odnosi Hrvatske i Srbije nikada nisu bili na nižem nivou.

Posebno je, kaže, žalosno zato što to nisu razumeli ni oni na levici.

- Rekao bih da danas, i na predsedničkom, i na vladinom, i na stranačkom nivou, nemamo suvislu politiku prema susedima, da se ''kavgadži'' zbog unutarašnjopolitičkih potreba, da sebi radimo štetu. Dobrosusedski odnosi ne znače odricanje od vlastitih interesa, naprotiv. Često je to upravo uslov da ostvarimo legitimne interese - rekao je Josipović.

Upitan kako je doživeo nedavne pretnje ratom u susednoj BiH a povodom referenduma u Republici Srpskoj i postoji li stvarni potencijal da se problemi u BiH ponovno počnu da rešavaju oružjem, Josipović kaže da stanje u BiH, ali i u celom regionu, smatra opasnim, a razvoj događaja teško predvidivim.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

OVAKO IVO JOSIPOVIĆ VELIČA SRBIJU: Urnebesna parodija će vas nasmejati do suza (VIDEO)

- Kao što mi više nemamo suvislu politiku prema susedstvu, nema je ni EU, ni SAD. Najveća je opasnost da naše susedstvo postane poprište obračuna velikih sila i drugih moćnih država, poput Turske. Ako se to dogodi, ni Hrvatska neće dobro proći -  rekao je Josipović.

Ističe da lamentiranje o tome da ovdašnje države nemaju vojnog potencijala za rat okačio bi, kaže, mačku o rep.

- Istorija nas uči da su ratovi mogući i bez ultramodernog oružja ili dobro organizovanih vojski. Emotivni i politički faktor je za otvaranje sukoba često važniji od kvalitete raspoloživog oružja. Osim toga, postoje i različiti intenziteti i modaliteti sukoba -dodaje Josipović.

A na pitanje da li se slaže sa procenama a bi i delu međunarodne zajednice odgovarao ratni sukob u BiH, Josipović kaže da se ne bi usudio da sa procenama ide tako daleko, ali da je siguran u to da postoje snage koje bi svoje planove želele da ostvare i po cenu sukoba različitih vrsta.

- Ipak, mislim da je sudbina BiH pre svega u rukama tamošnjih ljudi. Vodeći političari imaju golemu odgovornost, pre svega prema svojoj državi, da ne dopuste da ponovno poteče krv, nego da BiH bude ono što joj i ja želim: moderna, uspešna i demokratska država Europske unije - rekao je Josipović za Slobodnu Dalmaciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • renato

    10. oktobar 2016 | 11:57

    Josipovic izmislja!

  • ĐItrešnja

    11. oktobar 2016 | 07:12

    Jedan divan kulturan gospodin

  • ...i td

    10. oktobar 2016 | 11:38

    Realno razmisljanje,sem dela poslednjeg pasusa.Da,narod u BiH i RS treba da odluce o svojoj sudbini,ali.Daleko su Oni od EU,kao i Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA