NAJVEĆE SLAVSKE ZABLUDE U SRBIJI: Istina o mrsnoj i posnoj slavi, ali i "pravilo" o žitu

Otkrivamo vam verske običaje koji će vam dokazati da ste do sada bili u zabludi, kada su u pitanju verski običaji u periodu slava

  • 59

Za dva dana je Miholjdan, a nakon  njega slede još četiri velike slave u srpskom narodu, koje nas polako uvode u "sezonu" slava. Kao što i većina zna, glavno obeležje za krsnu slavu je sveća, ikona, žito, kolač i vino, a trpeza može da bude mrsna ili posna.

TRADICIJA STARA 613 GODINA: Patrijarh na čelu spasovdanske litije u Beogradu

Ipak, tradicionalni slavski običaji se u Srbiji razlikuju od mesta do mesta, međutim, da li ste se nekad zapitali da li zaista poznajete prave srpske, pravoslavne običaje?

Naime, jedno od ustaljenih "pravila" je da se žito za slavu ne pravi ukoliko je svetac živ. Koja je zapravo razlika između živog i mrtvog sveca?

Prema predanju, kada je slava, ne gleda se da li je svetac živ ili mrtav, jer se na dan slave žito osveštava za pokojne pretke porodice, a ne za sveca. S druge strane, Bog ne pravi razliku između živog ili mrtvog sveca, jer nas je veronauka naučila da kada čovek premine, njegova duša nastavi da živi, tako da su pred Bogom svi živi.

BEOGRADE, SREĆNA SLAVA: U podne litija povodom gradske slave

Gde je žito tu je i sveća koja mora da bude isključivo od voska. Činjenica je da su voštane sveće skuplje od onih koje su napravljene od parafina, ali po našem učenju sve ono što se prinese Bogu, treba biti prirodno, jer će se na taj način i vratiti prirorodi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nikako ne treba zaboraviti i posebnu pažnju obratiti na jednu od najvećih zabuna kada je u pitanju krsna slava. Da li slavska trpeza treba da bude posna ili mrsna? Verovali ili ne, i ovde postoje određena pravila, ali ne ona u koja ste verovali ceo život.

NARODNA VEROVANJA NA MARKOVDAN: Evo šta danas NIKAKO NE VALJA da se radi!

Slave se dele na posne i mrsne, i kao da postoji neko određeno pravilo kod Srba, drže se jedne te iste trpeze, ne mareći na prave verske običaje.

Slavska trpeza je obavezno posna u vreme četiri velika posta: božičnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vreme posta, a slava pada u sredu ili petak, trpeza mora da bude posna.

GATANJE U SLAVSKU SVEĆU: Evo šta znači ako PLAMEN gori ravnomerno, a šta ako treperi

Međutim, ono što mnogi ne znaju, a to je da u trapavim nedeljama, prve nedelje nakon četiri velika posta, u bilo koji dan da slava padne, čak i ako je sreda ili petak, trpeza mora obavezno da bude mrsna, jer je to period razrešenja od posta.

Foto: Flickr/ccharmon, trpezaketering.rs, Profimedia Foto: Flickr/ccharmon, trpezaketering.rs, Profimedia

Na samom kraju, postavićemo vam jedno "prosto" pitanje. Da li znate zbog čega se posti?

NOĆ VEŠTICA NA SRPSKI NAČIN: Nema šanse da pogodite za koji praznik treba da se svi MASKIRAMO (FOTO) (VIDEO)

- Gospodu nije potreban naš post i gladovanje, već nama samim akako bi naša srca omekšala, skrušila se i smirila pred Bogom i postala sposobna da prime Božju blagodat i pomoć. Postom izražavamo svoju ljubav i veru u Gospoda, jer samo onaj koji poštuje Gospodnje zapovesti ima istinsku ljubav prema svome Tvorcu. Greh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već u drskom gaženju zapovesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao večni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja - objašnjeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

U komentarima nam napišite kakvo je vaše mišljenje o ovim tvrdnjama, kako vi slavite svoje krsne slave, ali i da li se slažete sa svim navedenim gore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    10. oktobar 2016 | 19:12

    Slavim Svetog Nikola i naravno uvek posna trpeza

  • Toni

    11. oktobar 2016 | 09:07

    Hiljadu sela i gradova,hiljadu obicaja. U svakom slave na svoj nacin i svi misle da su u pravu. Slava je postala obesmisljena kao i sve kod nas. Novokomponovani bogatasi i estrada prave od slave svadbu,pevaju pevaljke i dovode se gogo igracice. Obican narod pokusava to da dostigne,sve u svemu slava se pretvorila u nesto sto nije.

  • Egzekijel Bloff

    10. oktobar 2016 | 22:14

    U 21 veku verovati u "pravila" koja su izmislili popovi kako bi sirotinja odvajala od usta da bi njima ostalo više kroz razne namete koje su izmišljali. U sadašne vreme robovati tim glupostima, izvinite gospodo ali smešno je. Osobito ovi "novokomponovani " vernici koji su sliku Druga Tita preko noći zamenili ikonom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA