• 12

ONA JE VLADANKA ALEKSIĆ I PRAVI NAJORIGINALNIJU TURŠIJU NA SVETU: Za njenim teglama su svi poludeli (FOTO)

Zimnica nikada više neće biti ista kao pre, kažu za Telegraf šumadijske domaćice koje su se drznule da potpuno promene značenja pojmova - slatko i turšija

  • 12

Vladanka Aleksić iz šumadijskog sela Guberevac kod Knića sprema na stotine tegli klasične zimnice, ali voli i da eksperimentiše. Tako neke vrste povrća na njenim krcatim policama u podrumu završe kao slatka zimnica, dok pojedine voćke ostavlja u slanoj varijanti!

ZBOG KUPUSA, BEOGRAD BI MOGAO DA OSTANE BEZ KALEMEGDANA: Legendarne rečenice Mome Kapora pred ritual godine

Za ono što ova žena radi nije potrebno samo biti istančanog ukusa i širokih shvatanja hrane, već i imati beskonačno strpljenje. Evo i bog čega.

SLAVICA IZ KIKINDE JE KRALJICA ZIMNICE: To što je njoj pošlo za rukom, malo ko bi se usudio i da pokuša! (FOTO)

- Ove godine rešila sam da probam i napravim slatko od zelenog čeri paradajza. Što da ne, evo daću vam recept. Dakle, zeleni čeri paradajz se najpre izbuši na 10 do 15 mesta. Potom se plodovi kuvaju u devet voda (!!!) zajedno sa smokvinim listom. Zatim se čeri oljušti i potopi u krečnu vodu, gde odstoji pola sata. Kada se ispere, stavlja se u već ušpinovani šećer. I tu se opet dodaju listovi smokve kako bi pustili aromu i dali slatku poseban ukus. Ono treba da bude gusto. Na kraju se dodaju i kolutovi limuna. Za ovo slatko zaista treba mnogo vremena i strpljenja - priznaje Vladanka.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Ona pravi slatko i od tikvica, ali još nije pronašla pravi recept koji bi je očarao. Slatko je dobro, kaže Vladanka, ali nije perfektno. S druge strane, eksperiment sa dunjama je potpuno uspeo.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Dunje sam stavljala u turšiju! Prvi put sam probala prošle godine, iako je ovo voće uvek služilo za pravljenje džemova i slatkog. Dunje su se održale do proleća, te su tako izborile pravo da se i ove godine nađu u teglama. Samo ih treba očistiti, iseći na osmine, pa preliti presolcem. Ja ga pravim od sirćeta, soli i malo šećera. Potrebno je da dunje odstoje do mesec i po dana i spremne su za posluživanje. Gosti mi kažu da im je to pravi delikates i nov ukus - kaže ova domaćica.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kragujevčanka Dušica Srđević, prodavačica na zelenoj pijaci, kaže da će ove godine prvi put u turšiju staviti grožđe i to sa ljutim papričicama. Ovaj recept već se odomaćio u Srbiji, a Dušica ga je tek nabavila i napisanog na papiriću ponudila čitaocima Telegrafa.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Bitno je da izaberete belo grožđe sorte afus ali. Ono je sa tvrđom kožicom i više je jajastog oblika. Bolje će se održati. Što se tiče papričica, uzmite što manje, raznih sorti i veličina, da bi sve živopisnije izgledalo u tegli. To je to, recept za presolac imate, a možete u tegle dodati i biber ako želite. Što se tiče količine, stavite prema želji, neko voli više grožđa - neko više papričica, jasna je Dušica.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Možda najneobičnije što šumadijske domaćice, mada zanemarljiv broj njih, ove godine spremaju, jeste slatko od gljiva. Koristi se gljiva u narodu poznata kao "šumsko pile", a latinski naziv joj je Laetiporus sulphureus.

(Marija Raca)

Komentari

  • DUSA

    Sve je to lepo napisano u velikom narodnom kuvaru

  • Soko

    Svasta. Nista novo nisam procitao,dunje,jabuke,tvrdje kruske su bile u tursiji moje bake i majke od kad ja pamtim za sebe. Verujem i mnogi koji su odrasli u selu pamte sve mirise tursije

  • Soko

    Moja majka je ostavljala slatko od obicnog zelenog sitnijeg paradajiza pre cetrdeset godina sa biljkom koja se koristi za kuvanje slatkog i skida secer. Slatko je bilo kao da je od zelenih smokvi,niko nije mogao ni da pomisli da je od paradajiza,tako da ova prica slatkog od zelenog ceri paradajiza nije njen izum,niti sta novo

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima