≫ 

SVI ŽELE BALKAN, ON JE "EVROPSKA ARENA" RUSIJE I ZAPADA: Ovo su prognoze američkog instituta za kraj 2016

Odbrojani dani administracije predsednika SAD Baraka Obame, predstojeće glasanje EU o sankcijama protiv Rusije i ekonomski stres uz raspravu u budžetu u Kremlju su faktori koji će uticati na zategnute odnose između Rusije i Zapada

  • 10

Američki institut za strategijska predviđanja Stratfor procenjuje da je Balkan još jedna "evropska arena" koja će privući pažnju Rusije i Zapada u poslednjem kvartalu ove godine.

RUSI I AMERI SU PRED POMIRENJEM? Sve veće glasine o tajnom sporazumu ove dve države

- Posle spornog referenduma u Republici Srpskoj koji je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, pripreme za dalje poteze bosanskih Srba u cilju učvršćivanja njihove autonomije na uštrb federalnih institucija dovešće do tenzija među etničkim grupama u toj zemlji - naveo je Stratfor u svojim prognozama za četvrti kvartal 2016.

- To će za sada ostati sukob niskog intenziteta, ali podrška Moskve srpskom stavu i mogućnost izbijanja etničkih trvenja pruža Rusiji još jednu arenu za posredovanje u pregovorima sa Evropljanima i Amerikancima - smatra američki institut.

U međuvremenu, kako se predviđa, Evropska unija će verovatno dozvoliti zemljama duž balkanske migrantske rute da granice zadrže zatvorenim, kako bi obeshrabrile migrante u pokušaju da dopru do tog bloka.

Debata u EU će, prognozira Stratfor, krenuti i u pravcu pružanja veće finansijske pomoći zemljama u Africi i na Bliskom istoku, kako bi se tamošnje vlade podstakle da učine više u sprečavanju emigracije stanovništva.

Foto: Tanjug/AP/Sputnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

Tokom poslednjeg kvartala 2016. godine, Evropska unija će debatovati i o svojoj politici u pogledu Rusije, navodi se u predviđanjima američkog instituta, uz ocenu da će to, još jednom, izneti na videlo unutrašnje podele zbog politike tog bloka prema Moskvi, posebno kad je reč o sankcijama vezanim za krizu u Ukrajini.

- Sankcije će ostati na snazi u četvrtom kvartalu, ali zamor od sankcija i intenzivno lobiranje Rusije u Evropi podstaći će žustru debatu o tome kako pristupiti glasanju o ruskim sankcijama početkom 2017. godine i da li razmotriti njihovo delimično ublažavanje u zamenu za napredak u poštovanju Protokola iz Minska - naveo je Stratfor.

Američki institut prognozira i da će u poslednjem kvartalu tekuće godine tri glavna faktora uticati na zategnute odnose između Rusije i Zapada - odbrojani dani administracije predsednika SAD Baraka Obame, predstojeće glasanje EU o sankcijama protiv Rusije i ekonomski stres uz raspravu u budžetu u Kremlju.

Moskva će, navodi Stratfor, iskoristiti razjedinjenost EU u nastojanju da izdejstvuje ublažavanje sankcija, apelujući na zemlje koje su otvorenije za mogućnost smanjenja kaznenih mera kao što su Italija, Grčka, Mađarska, Slovačka i Kipar.

- Sjedinjene Američke Države će, međutim, nastaviti da pritiskaju države članice EU da produže sankcije, sve dok Rusija ne preduzme više koraka u cilju primene sporazuma iz Minska - zaključuje američki institut.

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

Svetska ekonomija ostaje slabašna, dodaje se u analizi i kaže i da će SAD, i dalje jedina svetska super-sila, izabrati novog predsednika na izborima koji će više nego ikad oblikovati spoljnu politiku SAD.

- Razlog je što u pristupu dvoje kandidata postoje oštre razlike, a oba kandidata su saglasni da SAD moraju očuvati svoju hegemoniju, mada se ne slažu oko toga kako to postići - objašnjava Stratfor.

- Jedan kandidat smatra da SAD moraju igrati onu ulogu u svetu kakvu su nasledile od kraja Drugog svetskog rata i to onu kojom su efikasnije sprovodile svoju moć kroz savezništva, povezanost u svetskoj trgovini i selektivne intervencije - dodaje se u izveštaju.

- Drugi kandidat podržava oslanjanje na sopstvene stvari u odnosu na globalizam, uz stav da SAD i njihovi saveznici moraju da brane sopstvene interese umesto da nepotrebno sebi vezuju ruke bezbednosnim "kišobranima" i svetskim trgovinskim paktovima - ističe američki institut.

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. oktobar 2016 | 16:16

    POSTOJI PARALELA IZMEDJU NASIH I AMERICKIH POLITICARA!!! AMERICKI POLITICARI JOS NECE DA SHVATE DA VISE NISU SUPER SILA U SVETU A SRPSKI NE ZELE DA SHVATE DA IH EU NECE A I DA JE EU U RASPADU!!! BUDITE DOBRI SA KINOM AKO ZELITE KREDITE I DA IZBEGNETE BANKROTSVO-GLASI MOJA PORUKA SVIMA!!!!

  • Adi

    14. oktobar 2016 | 16:12

    Rusija ili ništa. Ne želim da imam ništa sa ljudima što su nas ubijali! Ako narod izabere zapad pokazali bi kolko smo mi jadan i patetičan narod. Praštamo onima koji su nas ubijali kao stoku koji su takođe neprijatelji naših prijatelja Rusije, Belorusije, Kine, itd. još ako pređemo na njihovu stranu samo bi pokazali da su nam pare važnije od prijateljstva, tradicije i bratstva.

  • Stefan

    14. oktobar 2016 | 16:00

    Jadni smo mi ljudi, balkanci, stalno smo izmedju ne 2 , nego 3 vatre :( .Nadam se da cemo proci neogrebano ako se veliki slonovi usa i rusija potuku slucajno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA