≫ 

ZBOG GAŠENJA OPOZICIONOG LISTA: Hiljade Mađara na protestu protiv vlade Viktora Orbana (FOTO)

Simoblični značaj protesta bio je veći zbog nedavnog zatvaranja najvećeg dnevnog opozicionog lista Nepsabadšag

  • 0

Hiljade ljudi protestovali su danas u Mađarskoj tražeći iskorenjivanje korupcije u državnim institucijama i očuvanje slobode medija.

MIGRANTI ODUSTALI OD PEŠAČENJA DO MAĐARSKE: Veći deo se vratio u Beograd

Skup su organizovala građanska udruženja i manje opozicione partije, a održan je na Putu slobodne štampe, mestu gde se tradicionalno održavaju protesti.

Simoblični značaj protesta bio je veći zbog nedavnog zatvaranja najvećeg dnevnog opozicionog lista Nepsabadšag.

Nastao pre 60 godina, dnevnik čiji naziv znači "Slobodan narod", imao je najveći tiraž u Mađarskoj i oštro je kritikovao premijera Viktora Orbana i njegovu politiku protiv imigracije. Izdavačka kompanija je saopštila da je list ugašen zbog pada tiraža i velikih gubitaka.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Novinar tog lista Mikloš Hargitaji izjavio je da je Mađarska vlada jedina od pada komunizma 1990. godine koja "ne toleriše nikakvu kontrolu ili kritiku, čak ni pitanja, a da premijer Viktor Orban nije dao intervju tom listu 10 godina".

- Sada smo savremenici lopovskog režima, ali ne moramo da budemo njegovi saučesnici. Uvek imamo drugi izbor - rekao je Hargitaji.

Učesnici skupa su nosili primerke tog dnevnika, tvrdeći da je cilj vlade da se u medijima ne piše o korupciji i drugim stvarima koje mogu biti štetne po vlast.

Na današnjem skupu učetvovali su lideri partija Zajedno i Dijalog.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA