POČELO SUĐENJE OFICIRU VOJSKE SRBIJE DRAGOMIRU GRUJOVIĆU: Nisam kriv, branio sam otadžbinu, mlade vojnike i svoj zavet (VIDEO)

- Onaj u koga sam pucao bio mi je prijatelj, ali život sadrži neka druga pravila - rekao je on

  • 10

U Okružnom sudu u Novom Mestu prošle sedmice počelo je suđenje Dragomiru Grujoviću (55), penzionisanom oficiru Vojske Srbije iz Čačka, kojeg tužilaštvo iz tog slovenačkog grada tereti za navodni ratni zločin. Još pre 19 godina taj sud odredio je pritvor Grujoviću po optužnici podignutoj 28. oktobra 1994. godine, i za njim je dva puta raspisana poternica Interpola, pa bi bio odmah uhapšen ukoliko se pojavi u nekoj od država Evropske unije.

Uhapšen kamiondžija koji je pregazio OFICIRA VOJSKE SRBIJE u Novom Sadu

U vreme kad je predsednica veća u Okružnom sudu u Novom Mestu, Natalija Picek Kink, otvorila proces, u četvrtak po podne, za koji je bilo predviđeno da počne prethodnim saslušanjem optuženog, Grujović je za rekao da ne daje pet para za to suđenje i da je upravo krenuo sa Alvadžinice u Parmenac kod majke, da peče papriku, piše Politika.

Printskrin: Youtube/Glas Zapadne Srbije Printskrin: Youtube/Glas Zapadne Srbije

- Prvo, nisam kriv, branio sam otadžbinu, mlade vojnike i svoj zavet. Onaj u koga sam pucao bio mi je prijatelj, ali život sadrži neka druga pravila. Sad imam svog branioca u Srbiji, advokata Svetozara Ž. Pavlovića, imam branioca po službenoj dužnosti, Boruta Škerlja, advokata iz Novog Mesta, koji se ponaša kao vrhunski gospodin, i imam zakletvu, datu sebi, supruzi Ljubi i sinovima Nenadu i Ivanu, da se nikada neću nikome živ predati neću jer sam u duši ostao profesionalni vojnik. Ako me budu u Srbiji hapsili, neće me živog uhapsiti, dajem reč - rekao je Grujović.

Tužilac u Novom Mestu, Nada Črnogelj, tereti Grujovića da je „suprotno međunarodnom pravu u vreme oružanog sukoba zastrašivao civilno stanovništvo kao zapovednik ratnog skladišta JNA sa 7,2 miliona litara goriva u Puščavi kod Mokronoga (opština Novo Mesto), nakon izbijanja oružanih sukoba između TO Slovenije i jedinica JNA. U optužnici se navodi da je Grujović „29. juna 1991. i u sledećim danima pretio da će skladište dići u vazduh, čime je prestrašio 500 – 600 stanovnika okolnih sela Pušćava, Hrast, Most, Martinja vas i Bruna vas, pa su se odselili na nekoliko dana”.

Dalje, tužilac stavlja Grujoviću na teret da je rečenog dana dva puta iz pištolja pucao na zapovednika skladišta, kapetana JNA Branimira Furlana u nameri da ga ubije, pogodio ga jednim metkom ali nije došlo do povreda važnih žila ili živaca”, obrazlažući da je istovremeno i Furlan pucao na Grujovića. Sve u svemu, smatra tužilac, Grujović bi na ovaj način počinio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ SFRJ, kao i pokušaj ubistva iz člana 46. stav 1. KZ RS u vezi sa članom 19. KZ SFRJ.

Pretres je, tog prvog dana, trajao samo dvadeset minuta i sud će naknadno saopštiti kad će da bude nastavljen, jer Nada Črnogelj ne odustaje od optužnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajnono pero

    17. oktobar 2016 | 14:03

    Koji apsurd sude mu i pozivaju se na zakon drzave koja nepostoju i od koje su se oni otcepili, a u tom trenutku protiv ustavno proglasili otcepljenje od tadasnje drzave. Ko je onda ovde lud? Kako vas nije sramota da maltretirate coveka? Da li bi svojima sudili u Istri da proglase teritorijalno odvajanje, jer su vekovima pripadali Italijanima. Luka Kopar nikada nije bila Slovenacka, nego ste je dobili posle dobijenog 2 svetskog rata zahvaljujuci bas toj drzavi od koje ste se odvojili.

  • Ccc

    17. oktobar 2016 | 13:39

    A da su mu nudili milijon maraka bagra...i covek posten nije prihvatio...branio svoju zemlju narod...

  • BALKANSKI SPIJUN

    17. oktobar 2016 | 20:24

    Ovakvih vise fali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA