Evo kako da provalite da li je novac koji vam je neko dao zapravo FALSIFIKAT

Falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke (reljefne) štampe, koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko glavnog motiva (portreta)

  • 0

U javnosti se pojavila informacija da se nedavno dešavalo građanima da podignu falsifikovane novčanice sa bankomata. U Narodnoj banci Srbije negiraju da je bilo bilo kakvih pritužbi ove vrste od strane građana. Ipak, nije na odmet da obratite pažnju na neke od elemenata na novčanicama sa kojima dođete u dodir, kako biste izbegli da postanete žrtva prevare.

PAŽNJA, OVO SU DVE NOVČANICE KOJE SE NAJVIŠE FALSIFIKUJU: Evo kako da PREPOZNATE lažne pare!

FALSIFIKOVALI 50.000 DOLARA i rasturali ih svuda po Srbiji!

U centralnoj banci upućuju na nekoliko stvari: Falsifikovane novčanice deluje delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled, što se najlakše može uočiti na glavnom motivu na licu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima. Kod originala je oštrina na detaljima veoma izražena, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled.

"Falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke (reljefne) štampe, koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko glavnog motiva (portreta), teksta NARODNA BANKA SRBIJE u ćiriličnoj i latiničnoj verziji (uz levu i desnu ivicu na licu novčanice) i dr. koji su reljefni na dodir".

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Još jedan od načina da proverite papirni novac je da u pravcu izvora svetlosti usmerite vodeni žig (koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku), a u slučajevima njegove imitacije ne prikazuje povoljan izgled portreta u štampanom delu (bez jasnih i preciznih kontura, zamućeni detalji, deformacije pojedinih karakteristika), što se može jasno uočiti u poređenju sa tim detaljem na originalnoj novčanici. Mada, za žig kažu da je retko imitiran.

"Zaštitna nit kod falsifikata je često imitirana isprekidanim lepljenjem svetlo sive folije ili sivom bojom čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju, takođe usmeravanjem novčanice u pravcu izvora svetlosti. Kod originala zaštitna nit se ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu sa mikro tekstom dinar, ćirilicom i latinicom naizmenično celom dužinom niti".

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Jedna od odlika za koju manji broj ljudi zna je da je kinegram (hologram) kod falsifikata najčešće imitiran termičkim lepljenjem sive folije na kojem je utisnuta nominalna oznaka koja se u velikom broju slučajeva može uočiti pri prvom kontaktu sa ovakvom novčanicom. Kod originala na ovom elementu zaštite pored diskretnog izgleda nominalne oznake i još jednog detalja koji se razlikuje kod apoena, uočava se efekat duginih boja, promenom položaja novčanice, visoka preciznost mikro-teksta nominalne oznake, kao i veoma precizne konture ovog detalja.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Kada proveravate novčanicu, najbolje je da je proverite celu jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela – jedan deo novčanice je originalan, a drugi falsifikovan.

"Ako bi se u ovom slučaju vršila provera samo jednog dela novčanice, moglo bi se doći do pogrešnog zaključka da je novčanica originalna. U stvari, ona to i jeste u tom delu, ali istovremeno postoji drugi deo koji je falsifikovan i pripojen (zalepljen) originalnom delu novčanice, tako da se u celini gledano radi o falsifikatu", kažu u NBS.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Bez obzira na glasine, u Narodnoj banci kažu da je nemoguće da se na bankomatima nađe falsifikovan novac jer on pre postavljanja u bankomate prolazi mašinsku obradu, ali i ručnu koju sprovode zaposleni u banci koji su specijalno obučeni za to.

Najveći broj prevara se odigra u menjačnicama. Njihovi radnici imaju jednodnevnu obuku na kojoj, između ostalog, uče i kako da prepoznaju falsifikate.

- Prvo na šta obratim pažnju kad dobijem novac je da li je novčanica od sredine ka desnom delu hrapava kako bi mogli da je "prepoznaju" slabovidi ili oni koji ne vide. Ako toga nema, znam da je falš. Drugo, obavezno okrenem novčanicu ka svetlu da bih pogledao tračicu na kojoj mora da piše valuta i iznos jer žig može i da se uslika, ali ne može tako dobro da ispadne. Bitan je i kvalitet papira, ali to je manje siguran pokazatelj - otkriva A.V. (35) radnik jedne menjačnice u Beogradu.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA