Novosađanin prodaje neprocenjivo blago preko interneta za SRAMOTNO MALE PARE (FOTO)

On je dodao i da se mač sada nalazi u sefu u banci i da će tu ostati dok se ne nađe kupac, iako je prethodno godinama služio čak i kao dečija igračka i stajao po raznim ćoškovima kuća i stanova koje je njegova porodica koristila

  • 4

"Mač/bodež, 11. vek p.n.e., kasno bronzano doba", inače kullturno dobro i arheološko blago Vojvodine, predmet je koji se prodaje na sajtu Kupujem-prodajem po ceni od 5.000 evra.

OTKRIĆE VEKA U SRBIJI: Radnici u drevnoj tvrđavi pronašli skriveno NEPROCENJIVO BLAGO!

Vlasnik ovog 3.000 godina starog artefakta je Vladimir Veselinović, kaže za portal 0.21 da je dao oglas jer od Muzeja Vojvodine nije dobio adekvatnu ponudu.

NAJLUĐI OGLAS NA INTERNETU: Čovek prodaje živu NINŽDA KORNJAČU (FOTO)

- Predmet je dugačak 54 centimetra, a u mojoj porodici se nalazi decenijama, ali sam tek 2015. godine, kada sam ga dao na ekspertizu, saznao za njegovu starost - objasnio je Novosađanin, koji je uz mač/bodež priložio i mišljenje Muzeja Vojvodine.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U njemu se navodi da je u pitanju mač tipa Aranjoš, kojem nedostaje završetak drške i da je ovo najbolje očuvani primerak ovog tipa u Bačkoj, kao i da je u pitanju redak i dobro očuvan primerak.

Muzej Vojvodine je takođe u istom dokumentu naveo da na osnovu člana 15. Zakona o kulturnim dobrima nisu u mogućnosti da izdaju dozvolu za izvoz arheološkog predmeta koji uživa prethodnu zaštitu.

Veselinović za 021.rs kaže da mu je Muzej Vojvodine dao ponudu za otkup, ali da nije pristao na cenu.

- Kako je meni bilo rečeno prilikom ponude krajem 2015. godine, njihov budžet za otkup predmeta za tu godinu je bio skoro prazan, pa je i ponuda bila takva kakva jeste. Pominjali su da će Pokrajina raditi rebalans budžeta za tu godinu i da postoji mogućnost da i Muzeju Vojvodine pripadne neki deo sredstava. To se izgleda nije desilo, jer me posle toga niko nije kontaktirao - priča ovaj Novosađanin za naš portal.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

On navodi da nije imao nameru da mač proda van zemlje, ali da je davanjem oglasa na internetu želeo da skrene pažnju i drugih državnih ustanova u Srbiji da otkupe mač.

- Kao što i u oglasu piše, "kao kulturno dobro, pravo preče kupovine imaju ovlašćene institucije, ali ako se ovlašćene institucije ne jave u nekom razumnom roku ja zadržavam pravo da mač/bodež prodam nekom ko ima prijavljen boravak na teritoriji Srbije jer mi je prodaja i iznošenje van zemlje zabranjena. Minhenska aukcijska kuća "Herman Historica" je zainteresovana da uvrsti u svoj katalog ovaj mač/bodež i stavi ga na prodaju, ali pošto imam zabranu iznošenja i trajnog izvoza iz zemlje istog, morao sam da ih odbijem. Početna cena koju su mi ponudili je više nego zadovoljavajuća, ali zakoni su tu sa razlogom i tu su da se poštuju - kaže Veselinović.

Foto: Wikipedia/Petar Milošević Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Do saa su ga kontaktirali iz Narodnog muzeja iz Beograda, ali još uvek nisu izneli ponudu. tako da se nada da će oni kao državna institucija ili neka druga ustanova otkupiti mač/bodež i tako omogućiti da ovo vredno arheološko blago iz kasno-bronzanog doba ostane u Srbiji.

On je dodao i da se mač sada nalazi u sefu u banci i da će tu ostati dok se ne nađe kupac, iako je prethodno godinama služio čak i kao dečija igračka i stajao po raznim ćoškovima kuća i stanova koje je njegova porodica koristila.

U Muzeju Vojvodine su za 021.rs potvrdili da su upoznati sa postojanjem ovog mača i da su svojevremeno dali ponudu za otkup, ali da vlasnik nije pristao. U ovoj ustanovi navode i da kada se radi o otkupu predmeta njihov budžet nije velik, pa su tako u ovoj godini za to imali na raspolaganju 500.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mač

    26. oktobar 2016 | 14:59

    Jer može da se kupi i iznese na Kosovo? Ozbiljno pitanje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA