TEODORA JE ZBOG POBAČAJA OTIŠLA U ZATVOR: Za sve je kriv zakon Katoličke crkve

U El Salvadoru abortus je od 1998. zabranjen pod apsolutno svim okolnostima, a katolička crkva se tu izborila za stože zakone nego u pet drugih zemalja u kojima se izborila za apsolutnu zabranu

  • 3

Najmanje 21 žena u zatvoru Ilopango u El Salvadoru služi kaznu jer su proglašene krivima da su počinile abortus, dok su se na suđenjima redom branile da su pretrpele spontane pobačaje.

Marija osuđena na 40 godina zatvora zbog - SPONTANOG POBAČAJA!

Novinarka Nina Strohlik posetila je zatvor za žene, smešten u opasnom predgrađu glavnog grada El Salvadora, da bi razgovarala sa jednom od zatvorenica, Teodorom Vaskez. Teodora je detaljno opisala svoj slučaj spontanog pobačaja, koji je doživela u devetom mesecu trudnoće, ali je sve jedno osuđena na zatvorsku kaznu od čak 30 godina. U Salvadoru je abortus od 1998. zabranjen pod apsolutno svim okolnostima.

Nebitno kolike su šanse da se fetus razvije ili kolike su opasnosti po zdravlje i život žene. Bolnice su obavezne da prijave vlastima sve sumnjive slučajeve. A to onda dovodi do toga da su ponekad žene koje pretrpe spontani pobačaj, optužene za pobačaj u poodmakloj trudnoći, za šta su predviđene kazne i do 50 godina zatvora. Nadbiskupija u El Salvadoru je bila ključna u tome da je tako rigidan zakon o abortusu prošao kroz parlamentarnu proceduru. Pritom je katoličkoj crkvi uspelo da u Salvadoru izbori stroži zakon nego u još pet drugih zemalja u kojima se izborila za apsolutnu zabranu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ove žene su poznate kao "Sedamnaestorka" po broju koliko ih je bilo izvorno, a broj im stalno raste. Od 150 žena koliko ih je osuđeno po tom zakonu, najmanje njih 26, uključujući i Vaskez, osuđeno je za ubistvo. Vaskez je osuđena na 30 godina zatvora nakon što su je pronašli u nesvesti s mrtvorođenom bebom u toaletu na radnom mestu. Do sada je odslužila devet godina. 

Teodora je bila u deveteom mesecu trudnoće i pozlilo joj je na poslu, a kad je krenula do toaleta, okliznula se na mokre pločice i pala. Sledeće čega se seća je da je vezana lisicama ležala u bolnici i da njena beba nije bila živa. 

U El Salvadoru zakoni su takvi da se i spontani pobačaj posmatra kao namerni prekid trudnoće i kazne za to su ogromne. Što se njenog slučaja tiče, advokat je imao samo 11 sati vremena da prouči slučaj i za vreme izricanja presude samo je sedeo pored nje, ne znajući ništa o slučaju i čekao  da je sudija osudi.

Pošto je čula da žene koje dođu u zatvor pod takvim zločinom, po pravilu pretuku, ona je potpuno preplašena ostalim zatvorenicama rekla lažno ime.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Zuma Press - Archives

Teodora ima sina Gabrijela koji ima 13 godina i ide u 6. razred. Kaže da je on posećuje samo jednom godišnje, jer njeni roditelji nemaju novca za posete, ali joj svaki put kad je vidi kaže da želi da dođe kući.

Ona trenutno pohađa studije i ima snove na koje, da je ostala na slobodi, nikada ne bi ni pomislila. Pošto je videla dosta slučajeva koji su slični njenom odlučila je da studira pravo. Kaže da se vodila istraga o njenom slučaju, kao što nije, da ona nikad ne bi bila osuđena.

 - Pobačaj se ne događa samo tako da se izazove, nego se može dogoditi i slučajno. Mi smo sve redom osuđene, ali nas nisu istraživali. Ja nisam jedna takva ovde - zaključuje Teodora.

(Telegraf.rs / Izvor: express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki5

    28. oktobar 2016 | 00:41

    Kad drzavu vode bundeve.

  • Cakano

    28. oktobar 2016 | 03:51

    Kakav idiotizam. Pa ti ljudi ne shvataju koliko je smrtonosno nositi mrtvo dete u sebi! Užas užas užas!

  • aat

    28. oktobar 2016 | 22:19

    Ljudi, pa i ovo je neverovatno, užas. Hej, ceo život u zatvoru i plus doživotna rana na srcu zbog izgubljenog deteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA