SRBIJA BEZ KOSOVA JE KAO ČOVEK BEZ DUŠE I SRCA: Evo šta je patrijarh Irinej poručio na Sajmu knjiga

- Jedina tragedija bi bila ako Srbi zaborave Kosovo i Metohiju. Nadamo se da to nikada neće biti - poručio je patrijarh

  • 34

Patrijarh Irinej poručio je danas da dok postoje Srbi postojaće i svest o srpskom Kosovu i Metohiju, te da Kosovo iz našeg srca i duše niko ne može izbaciti.

ŠTA SU ŠEŠELJ I PATRIJARH ZAISTA PRIČALI: U jednom trenutku počela je tišina... (VIDEO) (FOTO)

Na promociji monografije "Zadužbine Kosova i Metohije - istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda" na Sajmu knjiga, patrijarh je rekao da nije čudno što se Srbija danas bori da sačuva svoje Kosovo i Metohiju, jer je Srbija bez Kosova i Metohije kao čovek bez duše i srca i bez Kosova ne može da postoji.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji je početak Srbije i njen krajnji domet duhovnih vrednosti.

Govoreći o monografiji, patrijarh je rekao da se u njoj nalazi sve ono što treba da znamo o Kosovu i Metohiji i šta znače Kosovo i Metohija juče, danas i sutra. Navodeći da je monografija pravi dokument o Kosovu i Metoiji, patrijarh je izrazio nadu da će ona biti značajna i za one koji odlučuju o Kosovu i Metohiji.

Foto: gazeta.ua Foto: gazeta.ua

- Jedina tragedija bi bila ako Srbi zaborave Kosovo i Metohiju. Nadamo se da to nikada neće biti - poručio je patrijarh.

PATRIJARH IRINEJ: Rano je govoriti o patrijarhu Pavlu kao svecu

On je rekao da je monografija kapitalno delo i da je Kosovo i Metohija kolevka naše istorije, kulture i duhovnosti, te da se sve što Srbija danas ima i čime moze da se ponosi začelo i razvijalo na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da su na Kosovu nase najveće svetinje, patrijarh je rekao da se sve na Kosovu i Metohiji razvijalo pod okriljem naše crkve koja je znala da pokrene i ceni duhovne vrednosti.

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je da će objavljivanje ove knjige doprineti istini o našem Kosovu i Metohiji i sudbini našeg naroda.

- Srbija i srpski narod nikad neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju - rekao je Ðurić, navodeći da monografija svedoči čije je Kosovo i Metohija, koje je opisano kao zemlja nastala na srpskoj državnosti, istoriji i kulturi.

Ðurić je rekao da Kancelarija za KiM, pomažući objavljivanje ove knjige, ostvaruje jednu od glavnih svrha svog postojanja jer poštuje, čuva i neguje svoju kulturu, duhovnost, ali i državnost.

PATRIJARH IRINEJ: Dosta nam je rata i krvi, treba nam mira, sloge i ljubavi

Ta svrha, kako kaže, ne može biti ostvarena bez Kosova i Metohije u centru srpskog identiteta i državnosti.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predstavljanju monografije, pored brojnih posetilaca, prisustvovali su i vladika raško-prizrenski Teodosije, mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i istoričar Dušan Bataković.

Monografija "Zadužbine Kosova i Metohije" sadrži tekstove znamenitih srpskih istoričara, teologa, publicista, umetnika, kao i istorijska dokumenta i povelje, razna saopštenja i izveštaje o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije, a predgovor patrijarha Pavla daje knjizi poseban pečat.

- Ova knjiga je živo svedočanstvo o istrajnom nastojanju Srpske pravoslavne crkve da očuva izuzetnu duhovnu i materijalnu kulturu, svoje vekovne spomenike i hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije - saopštila je Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska na svom sajtu.

Štampanje monografije finansirala je Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    28. oktobar 2016 | 20:04

    Ovaj nije Pavlu ni do kolena,a retorika podseća na rane radikalske stavove iz devedesetih

  • Andrija Berane

    28. oktobar 2016 | 20:05

    Tako je . Kosovo i Metohija je Srbija

  • Boki

    28. oktobar 2016 | 22:04

    Pa pita li neko patrijarha da li su Srbija i silni minareti, milion belih kapica i albanski maternji jezik gradjana Kosova? Ko je kriv za to, da li ovi koji prave svoju drzavu ili neko ko ih je odavno pustio da nastane najsvetiju srpsku zemlju? Ako je Kosovo toliko bitno Srbima, gde su ti Srbi na Kosovu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA