DANAS SU MITROVDANSKE ZADUŠNICE: Evo šta ne smete da uradite, a šta MORATE poneti na groblje (FOTO)

Verovanje kaže da na groblju valja svako da se posluži, makar jednim zalogajem, bilo rođaci, prijatelji, ali i nepoznati koji su prišli grobu

  • 57

Pravoslavni vernici danas obeležavaju poslednje zadušnice (Mitrovdanske) u ovoj godini. Običaj je u narodu da se ο zadušnicama, kao i ο parastosima, na groblja iznose mnoga jela. Verovanje je, da ta iznesena hrana treba da se razdeli sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

DANAS NIKAKO NE SMETE DA UVREDITE MRTVE: Srbi izašli na MITROVSKE ZADUŠNICE!

OVO NIKAKO SUTRA NEMOJTE DA RADITE NA GROBLJU ILI ĆETE BITI PROKLETI: Pravoslavni vernici izlaze na Miholjske zadušnice

Verovanje kaže da na groblju valja svako da se posluži, makar jednim zalogajem, bilo rođaci, prijatelji, ali i nepoznati koji su prišli grobu.

Ovim činom se "ne hrani" pokojnik kako se obično veruje, već je reč o njegovoj duši kojoj je potrebna "hrana" koju će dobiti molitvom i deljenjem milostinje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Srpska pravoslavna Crkva je zadušnice odredila kao dane kada se izlazi na groblje i posećuju grobovi naših upokojenih. Tom prilikom sveštenik vrši pomen na naš poziv.

Za pomen je potrebno pripremiti pogaču (može se kupiti i hleb sunce – cvet ), žito (koljivo), crno vino, mala sveća i papir sa imenima svih upokojenih koje želimo da se pomenu.

Za taj čin nismo u obavezi da svešteniku plaćamo, piše 025info.rs.

(Telegraf.rs / 025info.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moja republika

    5. novembar 2016 | 09:36

    Odmah da kazem da sam Pravoslavac ali ovi obicaji mi nikako ne idu uz vjeru. Zgrozavamo se noci vjestica a sa druge strane žderemo po grobnim mjestima.

  • gušter

    5. novembar 2016 | 14:11

    Sudeći po komentarima vidim da je u neku ludnicu uveden internet .

  • Javier Martinez

    5. novembar 2016 | 09:10

    Jel vam to Mitar odredio sta morate nositi, a sta ne smete ? Inace za one koji ne citaju Bibliju, u Bibliji se ne pominje ni mitrovdan, ni sveti nikola petka, talalaj, sava...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA